måndag, oktober 03, 2011

Inlagda rödbetor på Norrlandsvis

Årets rödbetsskörd blev tyvärr inte så stor som jag hade hoppats på. Den räckte i alla fall till att lägga in ett par burkar rödbetor. Det får jag vara nöjd med då min trädgård ligger i en tuff odlingszon.

Norrlandsrödbetor













Inlagda rödbetor är ju en obligatorisk ingrediens i Biff à la Lindström och "måste-tillbehör" till Kalvsylta och Kalops - tre av den svenska husmanskostens paradnummer.

I det här norrländska receptet gäller det att få bort varje spår av jord och smuts eftersom rödbetornas kokvatten ska användas till inläggningslagen.

NORRLANDSRÖDBETOR

Ingredienser:
2 kg jämnstora rödbetor
1½ liter vatten
1 msk salt

Till lagen:
1 liter rödbetsspad
2 dl ättiksprit
3 dl socker
1 tsk hela kryddnejlikor

Gör så här:
1. Tvätta och rengör rödbetorna från jord och smuts.
2. Skär inte av spetsen och låt en del av blasten vara kvar.
3. Koka medelstora rödbetor halvt mjuka 20-30 min, små kortare tid.
4. Spola rödbetorna med kallt vatten och gnid av skal, rotspets och blastrester.
5. Sila rödbetsspadet genom kaffefilter och mät upp till 1 liter.
6. Blanda spadet med ättiksprit, socker och kryddnejlikor och koka upp.
7. Lägg tillbaka rödbetorna i den heta lagen och koka dem mjuka.
8. Skumma!
9. Lägg rödbetorna i rena glasburkar med het lag över som ska täcka. Sätt på lock först när det hela svalnat. Låt stå minst 24 timmar innan de äts.

Måste förvaras kallt. Håller sig då bra i 4-5 månader. Sedan kan de börja bli bruna.

Den djupröda färgen är vacker att se i en maträtt, men den är inte lika vacker när den fläckat ner allt som kommit i dess väg. Det kan se ut som om en massaker har ägt rum i köket om man inte är försiktig. I motsats till andra rotfrukter "blöder" de när skalet blir skadat.

8 kommentarer:

  1. Vi fick ganska bra skörd av mycket den här sommaren, men några rödbetor var det inte att tala om. :)

    Mamma gjorde alltid inlagda rödbetor när jag var liten, men själv har jag aldrig gjort det.

    SvaraRadera
  2. MÅ Gott: Jag vet inte vad det beror på att rödbetorna inte tog sig. De blev så små. För kall sommar? För mycket regn? Funderar faktiskt nu på att låta den jordplätten som jag odlar rödbetor på ligga i träda nästa sommar.

    SvaraRadera
  3. Tack för tips och recept! Våra små rödbetor har spurtat senaste veckorna och nu tror jag på skörd och inläggning.
    Många hälsningar från fröken Dill

    SvaraRadera
  4. Fröken Dill: Du bor ju någonstans i Stockholmsområdet och där har det väl varit fint höstväder länge, eller hur? Jag var där ett par veckor i september och då var det härlig sommarvärme såväl dag som natt. Nu har även vi i Jämtland fått soliga, varma och klara höstdagar, men nätterna är kalla så jag var helt enkelt tvungen att ta rätt på det som växer i landet innan frosten tar allt.

    SvaraRadera
  5. Åh... kalvsylta, rödbetor och så lite grädde till det, vansinnigt gott!
    Håkan gjorde kalvsylta på jobbet för första gången nu i veckan, tänkte ta det som lunch i morgon och se hur lyckad den blev:)

    Hoppas du får en härlig helg.

    SvaraRadera
  6. Mårtenssons: Jag är helt säker på att den kalvsyltan som Håkan gjorde blev jättegod. Det är snällt mot magen och mums året om. Vi brukar för det mesta äta skivad kalvsylta på tunnbröd med rödbetorna ovanpå.

    SvaraRadera
  7. Hejsan!

    Det där såg verkligen inte fel ut!

    Konstaterar också att du ju har mängder av besök till bloggen! Givetvis ska även du vara med och tävla om en MacBook Air 11" hos oss på Studeravidare.se. Smit in på www.studeravidare.se/bloggtavling för mer info om hur man deltar!

    Lycka till

    Mvh

    Studeravidare-teamet

    SvaraRadera
  8. Studeravidare-teamet: Hmm... nja.. nu är jag förstås en gammal "gumma" som har lagt framtiden bakom sig, så några fler studier blir det inte för mig. Men tack ändå:)

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...