måndag, november 07, 2011

Krämig, glutenfri svampsås på Karljohan och Parmaskinka

Inget ont ord om kantareller, de är utmärkta matsvampar. Men i min svampvärld är Karljohan den mest exklusiva och matnyttiga svamp som kan plockas. En av naturens stora gåvor till mänskligheten. Med sin fasta konsistens och nötiga arom blir den svampen en mångsidig och viktig ingrediens i många av höstens och vinterns måltider. Torkad är den så full av smak att det behövs verkligen inte mycket för att ge krydda åt en maträtt.Svampsås passar till nästan vad som helst - från pasta till oxfilé. Den här lättlagade men ändå lyxiga svampsåsen är läcker. Dessutom glutenfri. Ingen mjölredning behövs. Två av det italienska kökets mest älskade ingredienser samsas i såsen: Parmaskinka och Karljohansvamp.INGREDIENSER
4 portioner

2 grabbnävar torkad Karljohansvamp
2 msk smör
2 vitlöksklyftor, pressade
2 tunna skivor Parmaskinka, strimlade
2 dl crème fraiche
1 dl grädde
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
½ dl hackad persilja
valnötter (eventuellt rostade)

GÖR SÅ HÄR:
1. Blötlägg Karljohansvampen i ljummet vatten minst 30 minuter.
2. Fräs avrunnen svamp i smöret 3-5 minuter.
3. Blanda ner vitlök och strimlad Parmaskinka.
4. Sätt på lock och låt allt puttra på svag värme i ca 10 minuter.
5. Lyft av locket, tillsätt crème fraiche och grädde.
6. Koka upp och smaka sedan av med salt och svartpeppar.
7. Strö över hackad persilja och valnötter.

4 kommentarer:

 1. Mums, jag har lite torkad Karl Johan-svamp kvar från förra årets plock! Nu vet jag hur de kan förvandlas till en underbar sås.
  Toppen,
  tycker fröken Dill

  SvaraRadera
 2. Fröken Dill: Här hemma har jag inte bara ett förråd av Karljohansvamp utan även mer udda svampsorter som t ex rimskivling och sotvaxskivling. De är mildare och gör sig bra som blandsvampar.

  SvaraRadera
 3. Tänk att jag är så sparsam att jag har kvar Karl Johan jag fick av dig :) Inte mycket men det räcker nog till två såser! Det är en otroligt god svamp!
  Rimskivling och sotvaxskivling? Tänk vad jag är okunnig ...

  SvaraRadera
 4. Lena: Ja, det vill gärna bli väl mycket över av all svamp även här när det gått ett år. Det är ju en krydda och ingenting man äter varje dag. Men det är ju så roligt att plocka svamp. Det finns så många sorter som jag inte lärt mig känna igen än. Rimskivling är i alla fall ingen ny bekantskap. Den kallades rynkad tofsskivling förut och har bara fått byta namn.

  SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...