torsdag, december 07, 2006

Julskinka - kokt i ugn

1 lättrimmad julskinka
vatten
några lökar
kryddnejlikor
1 morot

GRILJERING:
2 äggulor
2 msk potatismjöl
1 dl god senap
½-1 dl ströbröd


GÖR SÅ HÄR:
1. Värm ugnen till 100 grader
2. Lägg skinkan i en lagom stor kastrull eller gryta som tål ugnsvärme
3. Häll på kallt vatten och spola av skinkan
4. Stick in en köttermometer
5. Skala några lökar och stick in kryddnejlikor i dem
6. Skär en morot i mindre bitar
7. Lägg detta tillsammans med skinkan i kastrullen eller grytan
8. Häll på nytt vatten
9. Sjud skinkan i ugnen 6-7 timmar, tills innertemperaturen är 70 grader
10.Ta ut skinkan och låt den svalna i spadet
11.Ta bort nätet, skär av svålen, pensla på senapsröran och pudra över ströbröd
12.Griljera i 225 grader i 10 minuter eller tills skinkan fått fin färg

Genom att skinkan tillagas på låg temperatur under lång tid blir den extra saftig och smakrik. Dessutom blir det gott om skinkspad till "dopp-i-gryta". Koka upp spadet och smaksätt det med en eller ett par köttbuljongtärningar till lagom sälta.

Till vår julaftonslunch sätts en gryta med skinkspad på en spritlåga mitt på bordet (vi använder fonduegrytan). I spadet doppas hårt tunnbröd, limpskivor och veteknäcke. Till detta serveras ett par olika senapssorter, skinkskivor, julöl, julmust och god varmkorv med ketchup till de allra minsta familjemedlemmarna. På så vis håller vår familj den gamla julseden vid liv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...