onsdag, februari 21, 2007

Mandelmjölk och smoothie

På medeltiden var djurmjölk i matlagning sällsynt, åtminstone i sydeuropeisk matlagning. Det var en alltför svår produkt att handskas med därför att färsk mjölk från kossor eller andra djur inte håller sig fräsch speciellt länge utan kylförvaring. Istället användes en mjölkliknande vätska, gjord på mandlar och vatten (mandelmjölk), som smaksättning och förtjockningsmedel. Det var en produkt som var mer hållbar än djurmjölk. Den mjölken kunde tillverkas närhelst man behövde större mängder färsk "mjölk". Den mjölken kunde också konsumeras under de av kyrkan proklamerade köttlösa fastedagarna.

Mandelmjölk i små mängder är väldigt lätt att tillverka själv:

Ca 1 kopp malda mandlar blandas med ca 2 koppar kokande vatten
Låt blandningen dra i 5 minuter under omrörning.
Häll allt i mixern och kör.

När man nu har mixern framme, vad kan passa bättre än att göra en banan- och blåbärssmoothie på mandelmjölken. Det här behövs:

3/4 kopp frysta, skivade bananer (upptinade i 10 minuter)
1/2 kopp frusna blåbär
2 tsk strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 koppar mandelmjölk


GÖR SÅ HÄR:
1. Lägg de frysta blåbären och bananerna i mixern.
2. Kör en kort stund tills bär och frukt mixats sönder.
3. Tillsätt mandelmjölk, strösocker och vaniljsocker.
4. Mixa tills allt har blandats
5. Häll upp i ett stort glas eller två mindre och servera omedelbart.

Man kan förstås använda ofrusna bär i en smoothie. Jag använder frusna därför att det är vad jag har. Det blir också en något tjockare dryck om man slipper tillsätta iskuber.

Mandelmjölk används mest inom vegankosten.
Några recept där mandelmjölk ingår som ingrediens (eng): 4Almond Milk Recipes

1 kommentar:

  1. Hej Karin!

    Efter en sökning på internet hittar jag ett recept här som är precis likadant som det du deltog med i våran tävling. Är det månne rätt person, tro? I så fall:

    Du vann förra månadens recepttävling på WellnessCenterOnline. Vänligen skicka din adress till oss så att vi kan skicka ut din hemliga gåva. wellnesscenter@telia.com

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...