Mors dag, dop, födelsedagskalas, konfirmation, examensfirande och så pingst förstås. Den helg då många brudpar håller sitt bröllop - en gammal nordisk tradition.
Vad kostar en bröllopstårta? 15 eller 50 kr/ bit?
Bild och recept på den här tårtan är hämtad från Stora Kakboken (Bonniers 1965). En tårta som inte ser ut att vara alltför svår att göra. Sockerkaksbottnarna är av en enkel typ som jag väl känner till och oftast brukar använda till gräddtårta.
Att spritsa grädde kan vara lite knepigt. Ser man till att grädden är riktigt kall när den ska vispas blir resultatet fast och stabilt.
Kanske kan bilden inspirera någon som har funderingar på att baka en egen bröllopstårta. Receptet behöver ju inte alls följas slaviskt. Sockerkaka kan bakas på många olika sätt. Fyllningar och dekorationer kan varieras i det oändliga.
INGREDIENSER:
12 ägg
360 g (4 dl) strösocker
360 g (7 dl) vetemjöl
2 tsk bakpulver
FYLLNING I TÅRTAN:
1 l tjock grädde
3 - 4 msk strösocker
1 burk ananas, skurna i små bitar
1 burk persikor, skurna i små bitar
2 apelsiner, skurna i små bitar
2 bananer, skurna i små bitar
HÅRDNOUGAT:
100 g (1,2 dl) strösocker
50 g sötmandel
DEKORATION:
1 marsipanlock
20 marsipanrosor
20 marsipanblad
1 färdigköpt brudpar eller
1 stor marsipanros
Dessutom behövs 3 runda, smorda och bröade bakformar, 30 cm, 24 cm resp. 18 cm i diameter
Har man ingen kakform som mäter 18 cm i diameter, kan man använda ett tunnbottnat aluminumkärl i det formatet. Lägg då ett smort bakpapper i botten och eventuellt under bakpapperet ett par långa korslagda pappersremsor som man kan lyfta upp kakan med.
GÖR SÅ HÄR:
* Vispa först 6 ägg och 2 dl socker vitt och pösigt
* Blanda försiktigt i 3,5 dl vetemjöl blandat + 1 tsk bakpulver
Det här blir precis lagom till den största formen.
* Gör i ordning sockerkakssmet av resten
* Fördela smeten i de två andra formarna.
* Sätt in den stora formen i kall ugn
* Sätt på ugnsvärmen och låt den gå upp till 190°
* Sänk den sedan gradvis till 150 och 100°
* Gräddningstid 35 minuter
* De två mindre formarna gräddas 25-30 minuter i 180°
* Låt alla tre kakorna kallna och dela var och en i 3 bottnar.
* Använd saften från ananas- och persikoburkarna och fukta bottnarna
* Lägg ihop bottnarna med grädde och frukt mellan varje lager
* Fyll det översta lagret med nougat
HÅRDNOUGAT:
* Hacka mandeln grovt
* Häll sockret i en rengjord gjutjärnsstekpanna
* Låt det smälta på medelvarm platta tills det är ljusbrunt
* Rör hela tiden med träsked mot botten av pannan
* Tillsätt mandeln och rör om så att allt blandar sig väl
* Häll upp massan på oljad plåt, låt den stelna och krossa sönder den
DEKORATION
* Lägg ett marsipanlock överst och spritsa vispgrädde över hela tårtan
* Placera ett "brudpar" eller en stor marsipanros överst
* Dekorera med små rosor och blad på sidorna runt hela tårtan.
Anm. Stora Kakboken (BFB 1965) baserar sig ursprungligen på en norsk receptsamling "Den store norske kakeboken" (1964). Den gavs också ut i Danmark under titeln "Den stor bage- og kagebok". Recepten i boken provbakades av den norska redaktionen under ledning av Hanna Jacobsen, chef för Moss Husmorskole och en känd norsk matexpert som hette Elise Sverdrup ("Mor Hubro").
The recipe in English 4 Celebration Cake
oo, det var ingen dålig liten tårta det där! bra blogg förresten! :D
SvaraRaderaTack för besöket Filibabba!
SvaraRaderaDet finns ju heller ingen lag som förbjuder en att använda våningstårtor vid andra tillfällen än bröllop.
Håller med filibabba det där var inte en liten tårta. Själv vill jag testa på att göra en våningstårta, så får väl se när det blir av :) Svara gärna i min blogg.
SvaraRaderaCaroline: Det krävs stort kalas för den här typen av tårtor. De kalasen har åtminstone inte jag särskilt ofta. Men jag säger som du: Jag skulle gärna vilja testa.
SvaraRaderaJa absolut, det är verkligen superkul! Man kommer alltid på nya idéer :)
SvaraRaderaOj, vilket imponerande bakverk!=)
SvaraRaderaMaja: Och jämfört med färdigköpta våningstårtor blir kostnaden försumbar.
SvaraRaderaVerkligen imponerande bakverk, hur lång tid tog det att spritsa och garnera den?
SvaraRaderaJa du Andreas, den som det visste. Bild och recept på den här tårtan är hämtad från en gammal bakbok, Stora Kakboken (Bonniers 1965). Alltid kan det inspirera någon.
SvaraRadera