fredag, juni 08, 2007

Rådjurspaté

I höstas fick jag ett halvt rådjur av en jaktintresserad bekant, styckat och klart. De finare bitarna, sadeln och grytköttet försvann fort. Kvar i frysen blev ett paket med revben. Tills häromdagen. Då stoppades benen i en gryta med kokande vatten. De fick sjuda i flera timmar. Sedan togs revbenen upp och fick svalna. Det var mycket lätt att skrapa av köttet från benen. Köttet vägdes. Vikt: Hela 500 g. Det kokta köttet maldes.

PatéINGREDIENSER:
500 g kokt rådjurskött
500 g blandfärs (70% nöt och 30 % fläsk)
1 gul lök
3 klyftor vitlök
3 ägg
3 msk vetemjöl
3 dl grädde + 1 dl mjölk
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 tsk mejram
1 dl mycket fint hackad purjolök (det gröna på purjon)

GÖR SÄ HÄR:
1. Mal det kokta rådjursköttet och löken
2. Blanda det malda med blandfärsen, kryddor och mjöl
3. Rör ner ett ägg i taget
4. Späd med gräddmjölken och arbeta till en smet
5. Blanda i purjolöken
6. Stek ett prov och smaka av
7. Packa smeten i en eller två avlånga smorda brödformar
8. Grädda i 200° i nedre delen av ugnen i 1-1½ timme
9. Låt patén svalna i formen

Att grädda patéer eller pastejer i vattenbad är en kvarleva från tider med sämre och ojämnare ugnsvärme. Det är inte längre nödvändigt. Täck patén med folie om den ser ut att bli bränd på ovansidan.

Till paté hör traditionellt tillbehör som cumberlandssås, cornichons och en sallad. Tycker man inte om cumberlandssås serveras patén istället med en frisk och fräsch sås gjord på creme fraiche. Smaksätt med vitlök, limeskal och juice, samt salt och peppar.

Enligt Cajsa Wargs bevingade ord "Man tager om man så hava kan" blev det slutligen en fin paté av något som till en början inte såg ut att vara mycket att ta rätt på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...