lördag, september 29, 2007

Bohuslänsk Äggost

Jag är hemma i Jämtland igen och idag den 29 september är det "mickelsmäss". Inget speciellt med den dagen numera eftersom Gustav III avskaffade den helgdagen redan år 1773. I det gamla bondesamhället var "mickelsmässhelgen" fullt jämförbar med både jul och midsommarhelgen.

I Norrland, där man hade fäbodar, brukade man återvända hem med kossorna vid "mickelsmäss". I de gamla kalendrarna var den 29 september den första höstdagen. Skörden var avslutad och potatisen upptagen. I norra och mellersta Sverige ställde man till rejäla kalas.

Hur "mickelsmäss" firades i Bohuslän, vet jag inte. Säkert är i alla fall att äggost är en bohuslänsk specialitet och sedan gammalt har osten serverats på kalas. Det är en slags färskost som, så vitt jag vet, inte tillverkats och serverats i norra och mellersta Sverige. Lite märkligt eftersom råvarorna inte är speciellt bohuslänska.

Äggost


INGREDIENSER:
1,25 l standardmjölk
2,5 dl filmjölk (ev. gräddfil)
4 ägg
1 dl strösocker

GÖR SÅ HÄR:
1. Blanda mjölk, filmjölk och 4 uppvispade ägg i en tjockbottnad kastrull.
2. Ställ kastrullen på svag värme.
3. Låt blandningen stå på plattan tills den börjar närma sig kokpunkten.
4. Ta genast av kastrullen från plattan.
5. Låt stå i 10 min. så att massan skiljer sig från vasslan.
6. Ta upp massan med hålslev.
7. Varva massan med 1 dl socker i en ostkakeform (en speciell form genomborrad med små hål) eller använd ett finmaskigt durkslag.
8. Ställ kallt några timmar så att vasslan rinner av.
9. Stjälp upp äggosten på ett fat.

Vanligtvis serveras äggost som efterrätt med sylt och ev. vispad grädde.
Utesluter man sockret i receptet kan äggosten i stället serveras med norrländska tillbehör - tunnbröd och rökt renstek.

4 kommentarer:

 1. Den har ibland ätits med sill till i min släkt, om man utesluter sockret, och/eller gör den lite stabbigare....
  Annars kan man enbart ha kanel på.

  SvaraRadera
 2. Det finns faktiskt här i Jämtland diverse liknande ostar som görs efter gamla recept och serveras på ungefär samma sätt. Fast kanske inte med sill. De ostarna kan heta grynost, rörost, sötost eller också har de andra mer eller mindre dialektala namn. Numera är det väl inte många som gör de här ostarna.

  SvaraRadera
 3. Björnerud Gård AB ligger i Dalsland och tillverkar äggost som är centralt belagda på bla ica så den finns att få tag på i hela sverige. mycket gott ;)

  SvaraRadera
 4. Hej Anonym: Björnerud Gårds äggost har jag inte sett i min ICA-butik men det är förstås mycket möjligt att de kan hem på beställning.

  SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...