tisdag, juni 24, 2008

Drottningsylten

Hallon- och blåbärssyltMidsommaren är avverkad. Juni månad närmar sig sitt slut. Idag:+7°C och regn. Det blåser friska vindar. Inget vidare sommarväder alltså.

Jag hoppas att det snart blir varmare för nu ser jag fram emot bärsäsongen. Mitt förråd av bär börjar ta slut. Hallon och blåbär är utmärkta frysbär och frysta bär smakar sommar året runt.

Drottningsylt är gott till pannkakorna, glassen, i yoghurten eller filmjölken.

INGREDIENSER:
2 liter hallon och blåbär, hälften av varje
3/4 - 1 kg strösocker
(1 citron)

GÖR SÅ HÄR:
1. Lägg bären varvvis med sockret i en rostfri syltgryta.
2. Låt stå tills bären saftat sig och sockret smält.
3. Låt sylten sakta koka tills den är klar och simmig, 10-15 min.
4. Skaka grytan då och då och skumma noga.
5. Frys in det som inte går åt direkt.

Tillsätt eventuellt ca 3 msk pressad citronsaft. Det gör sylten lite geléaktigare.

I ett äldre koklexikon från början av 1950-talet nämns att drottningssylt bereds av hallon, smultron och blåbär. Någonstans under resans gång har smultronen försvunnit. Inte bara från recepten utan också ute i naturen. På mitt gamla pålitliga smultronställe har smultronen kvävts av högt gräs och barrskog. Den typ av mark som smultron trivs på är inte vanlig längre.

Förresten anser jag att kokning av smultron vore helgerån.

4 kommentarer:

 1. Åh så gott med hemmalagad sylt!:)

  Hur länge håller sig?

  SvaraRadera
 2. Maria: Det här är en söt sylt med mycket socker och det gör att hållbarheten är rätt god. Fyller man ända upp i rena burkar medan sylten fortfarande är varm och sätter på tättslutande lock så är förvaring i åtminstone 3-4 veckor i kylskåp riskfritt. I en öppnad och påbörjad burk är hållbarheten kortare.

  SvaraRadera
 3. Ja precis, gillar när det är enkelt OCH gott:)

  De varma sommarkvällarna vet jag inte var de har tagit vägen. Sitter framför Tvn med altandörren öppen, kan ju vara härligt MEN jag får sitta under ett duntäcke med duntofflor på eftersom det är så kyligt ;)

  Men vi håller tummarna:)!

  SvaraRadera
 4. Maria: Själv har jag fleecetröja på mig och sitter inomhus.

  SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...