torsdag, juni 12, 2008

Sockerkaka i stora långpannan

Långpannesockerkaka-12.8kB







I väntan på att sommaren och värmen ska återvända till min landsända, bjuder jag mina sommargäster på en stor sockerkaka till fikat. Lätt och luftig i konsistensen på grund av avsaknaden av fett.

INGREDIENSER TILL SOCKERKAKAN:
6 ägg
2 dl strösocker
3 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

FYLLNING:
ca 1 ½ dl djupfrysta hallon
ca 1 dl fint tärnade aprikoser
(jag använde färska)

TOPPING:
ca 1 ½ dl djupfrysta hallon

SMULDEGSSTRÖSSEL
50 g mjukt smör
50 g råsocker
100 g vetemjöl
1 tsk kanel
(Allt går inte åt. Rester av strösslet kan frysas in)

GÖR SÅ HÄR:
1. Lägg ett bakplåtspapper i botten på långpannan - smörj för säkerhets skull.
2. Till strösslet blandas smör och socker i en skål.
3. Vetemjöl+kanel arbetas in med fingertopparna tills allt liknar brödsmulor.
4. Vispa äggen med sockret i en stor skål tills smeten blir pösig och krämig.
5. Blanda, sikta mjöl och bakpulver tillsammans.
6. Rör försiktigt ner mjölblandningen i äggsmeten.
7. Vänd ner aprikoser och frysta hallon i smeten.
8. Strö sedan hallon och smuldegsströssel över smeten.
9. Grädda i 175 grader i knappt 20 minuter- prova med sticka. Skär i rutor när kakan kallnat.

Tyvärr så kan temperaturreglering och temperaturangivelse variera från ugn till ugn. Gräddningstiden kan kanske bli kortare om man gräddar i en varmluftsugn.

Rutor-12.4kB







Eftersom smeten innehåller bär och frukt och toppas med bär, höjer sig kakan ojämnt under gräddningen. Bären sjunker ner och sockerkakan får ett lite buckligt utseende. Vilka andra söta bär och frukter som helst kan användas. Strösslet ger en rätt knaprig yta.

Den liknar en gammaldags amerikansk kaffekaka som kallas "Buckle Cake" - fast den blir mer kompakt då smör och socker rörs ihop. Amerikanarna använder dessutom "all purpose flour" till bakning av kakor. Google envisas med att översätta det till "allrengöringsmedel mjöl" på svenska :). Hmm... hur många kemikalier ingår i det mjölet, månntro?

Glad sommar!

7 kommentarer:

  1. Åh, ännu ett härligt recept att lägga på minnet:)!

    SvaraRadera
  2. Hej Maria,
    Ja, jag gillar det här sockerkaksreceptet bäst eftersom det är så enkelt och går att variera i det oändliga.

    SvaraRadera
  3. TACK TACK:)

    Jag ska absolut kolla in den, tack för tipset!:)

    SvaraRadera
  4. Smart att göra i en stor långpanna, och spännande med aprikoser i, låter gott kombinationen hallon-aprikoser. Har alltid förknippat aprikoser med bröd, matbröd. Ibland är man trångsynt... ;)

    SvaraRadera
  5. Emma: Periodvis under sommaren är vi så många personer som ska äta och fika flera gånger om dagen. Det är ingen mening att göra mindre än en långpanna då.

    Aprikoserna var färska och väldigt små. Inte alls särskilt söta och goda att äta rätt upp och ner. De gav i alla fall lite färg tillsammans med hallonen.

    SvaraRadera
  6. Näyttää tosi hyvältä. Fint job.

    SvaraRadera
  7. Den se smarig ut så den ska jag testa att gör.. vilken fin blogg du har.

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...