tisdag, juli 29, 2008

Gurk & rädissallad med ingefära och persilja

“While refreshing, and an appetite stimulator when eaten at the beginning of a meal, the cucumber is otherwise about as close to neutrality as a vegetable can get without ceasing to exist.” - ett citat av Waverly Root författare till bl a Stora kryddboken - en handbok för kök och trädgård.

Svensk färsk gurka smakar nästan ingenting. Det ska den inte heller göra, om allt har gått rätt till. Min gurka kommer under sommarmånaderna direkt från ett närbeläget växthus. Inte från egen odling utan från en lokal gurkodlare.

Med gott resultat kan gurka kombineras med smakrikare ingredienser.

Gurk & Rädissallad
INGREDIENSER:
4 portioner

1 gurka, tunt skivad med osthyvel
1 bunt rädisor, skivade
1 tsk ingefära, riven
2 msk vitvinsvinäger
1 msk socker
½ tsk salt
en näve slätbladig persilja, finskuren

GÖR SÅ HÄR:
1. Blanda gurka och rädisor i en serveringsskål.
2. Rör ihop ingefära, vinäger, socker och salt tills sockret har löst sig.
3. Häll lagen över grönsakerna.
4. Strö över persiljan.

Tyvärr kan den här gurksalladen inte göras så värst långt i förväg. Rädisornas röda färg urlakas och lagen färgas rosa. Det, kan jag lova, ser inte särskilt aptitligt ut. Du som vill spara skivad gurka några dagar kan göra Pressgurka istället.

Slätbladig Persilja
Persiljan och rädisorna kommer från den egna odlingen. Rädisor kräver väldigt lite omsorg och fröna gror snabbt vilket inte kan sägas om persiljefröna.

För att påskynda groningen brukar jag blötlägga persiljefrön i ljummet vatten några dagar före planteringen. Sedan sår jag i fuktig jord i ganska stora sålådor, täcker med glasskivor och ställer lådorna varmt och ljust inomhus.

Så fort jag ser att fröna börjar gro, hamnar lådorna på en ljus och sval plats ute på balkongen. Den här slätbladiga persiljan planterades så sent som i mitten av juni och den har tagit sig bra.

8 kommentarer:

 1. Mmmm, detta såg verkligen gott ut och det måste vara läskande att äta i sommarvärmen.
  Hälsningar MammaMat

  SvaraRadera
 2. MammaMat: Det är det och rädisorna växer så fort nu och måste ätas upp innan de blir alltför starka i smaken.

  SvaraRadera
 3. Hej Karin! Gjorde salladen igår kväll och den var jättegod. Tack för tipset! Tittar ofta in till dig på bloggen och lagar ibland dina recept när min egen inspiration tryter...
  Ha en skön dag i sommarvärmen!
  // MammaMat

  SvaraRadera
 4. Hej MammaMat! Tack för de vänliga orden. Det är precis vad jag vill att den här receptbloggen ska vara. En källa till inspiration.

  SvaraRadera
 5. Ser riktigt gott och fräscht ut:)!

  SvaraRadera
 6. Maria: Salladen var nygjord. Resterna, da'n därpå, såg inte fräscha ut.

  SvaraRadera
 7. Mm låter gott :)

  SvaraRadera
 8. Hej Jen: Nyttig dessutom. Ingefära är en krydda som har många goda egenskaper. Innehåller bl a mycket antioxidanter. Rädisor lär viss skydda mot magsår enligt ny forskning.

  SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...