tisdag, augusti 05, 2008

Banankaka med Blockchoklad & Nötter

En av de varma sommardagarna fick jag för mig att jag skulle baka och bjuda några personer på kaffe och en kaka. De slet med ett husbygge, svettades i sommarvärmen och behövde en överraskning. Det fick bli en 'Bananchokladnötkaka'.

Banankaka
INGREDIENSER:
75 g smör
2 1/2 dl socker
2 msk mjölk
2 krm salt
1 tsk vaniljsocker

2 ägg
2 mogna bananer
100 g blockchoklad, grovt hackad
½ dl nötter, hackade
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat

1 springform, 24 cm, som smorts och ströats med kokosflingor

GÖR SÅ HÄR:
1. Smält smöret och låt det svalna.
2. Blanda det med socker, mjölk, salt och vanilj.
3. Dela äggen och rör i gulorna.
4. Mosa bananerna och blanda ner moset i smeten.
5. Blanda ihop mjöl, bikarbonat, blockchoklad och nötter.
6. Vänd ner blandningen i smeten.
7. Vispa vitorna till hårt skum och vänd ner dem.
8. Häll smeten i formen och grädda i 175°C i cirka 30-35 minuter.
9. Sikta eventuellt över lite florsocker.

Efter 30 minuter var kakan nätt och jämnt färdig mitt i men saftig. Serveras helst kylskåpskall och vid festligare tillfällen kan helt säkert glass eller vispad grädde passa bra som tillbehör.

Baka den här kakan nästa gång du har mogna bananer liggande. Den är hur god som helst. Receptet hittade jag på ICA.se. Det fanns 26 positiva kommentarer om kakan. Inte en enda negativ.

En bit banankaka
Jag har bara gjort några smärre förändringar. Originalreceptet innehåller t ex inga nötter och formen bröas. Ströbröd hade jag inte hemma, därför använde jag kokosflingor istället. Jag gräddar i en vanlig ugn och har inte så stor erfarenhet av varmluftsugnar. Bör ugnstemperaturen sänkas i en varmluftsugn?

Gillar du kakor med banansmak är det här en annan variant: Kryddad Banankaka

Man får vad man betalar för.
Just nu har jag en flaska 'Dr. Oetker Vaniljarom' (30 ml) stående i skåpet som jag ska försöka göra slut på. Det kommer att ta tid. 1 tesked vaniljsocker motsvarar ungefär 1 krm vaniljarom. Det går alltså inte åt mycket av vaniljaromen. Fanns på CityGross och flaskan kostade i våras runt 16 kr. Det behövs förstoringsglas för att kunna läsa innehållsdeklarationen.

Vaniljarom består av ethylalkohol, sockerkulör, propylenglykol, vatten, ethylvanillin och vaniljarom. En helt och hållet syntetisk produkt som innehåller ett och annat som torde vara hälsovådligt i större mängder.

2 kommentarer:

  1. Äntligen hinner jag svara:)
    Har helt missat ugnsvärmen, tror bestmt att de ska vara 200 grader i vanlig ugn

    Såg riktigt smarrigt ut, brukar bli så saftigt och gott med banan:)

    SvaraRadera
  2. Maria: Det är knepigt med ugnsvärme i olika spisar. Jag har lärt mig hur min gamla spis med ugn fungerar vid bakning. Nu ska jag köpa ny spis. Då blir det troligtvis en med varmluft och andra temperaturer gäller.

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...