måndag, juni 15, 2009

Morotskaka i Långpanna med Apelsinglasyr

Morötter användes som sötningsmedel i bakverk redan på medeltiden men den typ av morotskakor vi bakar och äter nuförtiden har inte så lång historia. De började så smått att bakas på 1940-talet då det var sockerransonering.

Här är ett modernt recept på en läcker morotskaka - prova själv! Kakan blir mycket saftig. Inte kompakt som vissa morotskakor. Prova gärna att riva hälften av morötterna fint och resten på grova sidan av rivjärnet.

Man kan säkert använda smör istället för matolja i smeten. I det här fallet är det ingen större vits. Eftersom matolja till 100% består av fett och smör har en fetthalt på 80% fett, kan smör göra att kakan blir torrare. Dessutom har den fina smörsmaken en tendens att gå förlorad i kakor med mycket söta ingredienser.

Jag blandade i lite finhackade torkade tropiska frukter i smeten (ananas, papaya, mango och melon/Parrots Soft Fruit Tropic Mix). Det är inga nödvändiga ingredienser och kan uteslutas eller ersättas med någonting annat. Varför inte lite rivet apelsinskal ?

Morotskaka i Långpanna












Braspannan som nämns i receptet är ingenting annat än en långpanna av mindre storlek. De brukar var ungefär 23 cm breda och 33 cm långa. Finns bl a hos Jysk.

Ugnsvärme: 175°

INGREDIENSER:
4 ägg
300 g farinsocker
275 g vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
½ dl torkade tropiska frukter skurna i mindre bitar
½ dl hackad sötmandel
3 ½ hg rivna morötter
2 dl matolja
(solrosolja eller rapsolja fungerar bra)

GÖR SÅ HÄR:
1. Lägg ett lättsmort bakplåtspapper i botten på en braspanna.
2. Vispa ihop ägg och farinsocker till en porös och ljusbrun smet.
3. Blanda mjölet med de andra torra ingredienserna i en stor bunke.
4. Rör ihop äggsmeten med mjölblandningen.
5. Rör ner morötter och matolja.
6. Bred ut smeten i braspannan.
7. Grädda i ca 45-50 minuter och prova med sticka om kakan är färdig.
8. Strö socker på ett bakplåtspapper eller en ren handduk.
9. Vänd upp kakan, dra av bakplåtspapperet och låt kakan kallna innan du brer på glasyren.

APELSINGLASYR
200 g mjuk Philadelphia Cream Cheese
50 g mjukt smör
3 dl siktat florsocker
1 msk apelsinjuice
rivet apelsinskal

En bit morotskaka med apelsinglasyr












Bikarbonat eller Bakpulver?
Bikarbonat är ett starkare jäsmedel än bakpulver. När det reagerar med någonting syrligt frigörs koldioxid och då jäser kakan. Det ska bara användas i recept som innehåller exempelvis juice, gräddfil, yoghurt, filmjölk, kakao, honung, farinsocker, frukt och sirap. I andra fall blir det lätt lutsmak på bakverket. Bikarbonat används i första hand som jäsmedel i mörka kakor eftersom det kan missfärga ljusa kakor.

Man kan ta bakpulver istället för bikarbonat men eftersom man brukar ersätta 1 tsk bikarbonat med 2 tsk bakpulver blir totala mängden bakpulver stor. Det i sin tur riskerar att påverka både konsistens och smak. Smeten kan stiga för snabbt i ugnen och sedan helt kollapsa. För mycket bakpulver ger en bitter smak.

Att ersätta bakpulver med bikarbonat är inte alltid en bra idé såvida inte receptet innehåller någon ingrediens som bikarbonatet kan reagera med för att bilda koldioxid.

Sist men inte minst, en kaksmet som innehåller bikarbonat ska in i ugnen omedelbart.

9 kommentarer:

  1. Åh vad den verkar smaskig, måste pröva till midsommar.

    SvaraRadera
  2. Sessan: Smaskig var ordet... vi var tre personer och lyckades äta upp hela kakan i helgen utan svårigheter.

    SvaraRadera
  3. mysig blogg:) Glad midsommar!:)

    SvaraRadera
  4. Glad midsommar själv Chili!
    Jag har problem att kommentera på din blogg. Jag får felmeddelandet 'webbsidan kan inte visas' i Internet Explorer.

    SvaraRadera
  5. Ja blogger klyddar allt för mycket! Har vart inne på o byta till wordpress men den klyddar med.

    SvaraRadera
  6. Chili: Man får det man betalar för, dvs ingenting. Supporten är inte mycket att hurra för.

    SvaraRadera
  7. Jag bakade morotskaka igår men mitt recept är verkligen helt annars, men också jättegott!
    Alltid roligt att se andras varianter & du får kika in min med :)

    Hoppas du har en härlig helg!

    SvaraRadera
  8. Sandra: Efter att ha tittat på ditt recept ser jag att skillnaden nog inte är så stor ändå. Det skulle i så fall vara farinsockret och ugnsvärmen som är det som skiljer mest.

    SvaraRadera
  9. vad jag letade efter, tack

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...