måndag, juni 22, 2009

Firefly på flaska

Firefly (eldfluga) förknippar väl de flesta av oss med en subtropisk och tropisk skalbaggeart i lysmaskarnas familj som avger ett intensivt sken när de "dejtar" på nätterna. (ibland med förödande konsekvenser för hannen eftersom honorna är rovlystna och kan göra att hannen bokstavligen riskerar livet under kurtisen).

Nu ska det här inlägget, trots rubriceringen, inte alls handla om infångade eldflugor utan om någonting helt annat. Firefly är nämligen också namnet på en rad drycker baserade på fruktjuicer, örter och kryddor.

Wake Up & Sharpen Up

Det hela började år 2002 när två Londongrabbar, Harry Briggs & Marcus Waley-Cohen, kom på idén att försöka framställa godare och sundare drycker än de syntetiskt framställda energidryckerna. Året därpå såldes den första flaskan. 2008 omsatte deras företag ca 2 miljoner engelska pund och deras produkter såldes i 39 länder.

Vägen dit var säkert ingen rak väg. Det är en lång väg att gå från idé till färdig produkt och därför blir många idéer aldrig genomförda. De flesta av oss har väl någon gång haft en idé som man velat testa, men inte vågat.Firefly är enbart gjord på naturliga ingredienser, innehåller inga färgämnen, inga konserveringsmedel och har ingen tillsats av socker - bara fruktos. Dryckerna marknadsförs i Sverige av ScandChoco .

Finns i följande smaker:
Wake Up (persika & grönt te)
Sharpen Up (grapefrukt & passionsfrukt)
DeTox (ingefära & lime)
Chill Out (svarta vinbär & kanel)
Recharge (granatäpple & echinacea)

Enligt ingredienslistan på Sharpen Up-flaskan innehåller den drycken botaniska extrakt av yerba mate, kardemumma, guarana och rosmarin.
* Yerba mate är Sydamerikas "nationaldryck" och dricks i form av örtte ungefär som vi svenskar dricker kaffe.
* Guarana växer i regnskogen i Venezuela och norra Brazilien och har använts mot magbesvär och trötthet men även som bantningsmedel.
Båda örterna innehåller koffein. Läs mer om Yerba mate och Guarana på Nyfiken Vitals hemsida.

Wake Up innehåller botaniska extrakt från damiana, lakrits, yerba mate, rosmarin och kolanöt.
* Damiana har traditionellt använts av ursprungsbefolkningen i Centralamerika och Sydamerika som afrodisiaka.

*Kolanöten är frukten från ett träd som växer i Afrikas tropiska regnskogar och var tidigare en av ingredienserna i Coca cola.

Då ställer sig vän av ordning frågan om de här dryckerna är lämpliga för barn. Så här svarar man på den engelska hemsidan:

"Well, if we tell kids not to drink it, it'll just make them want it more, isn't that how it works? We didn't exactly design Firefly for children, and generally it's best to be on the safe side with herbs and teas and not give them to small children. But they're unlikely to do any harm".

FireflyflaskorFlaskans design är speciell. Design definieras i Nordstedts svenska ordbok som en ”komposition av text och bilder”. All design har färg och färg är numera en beståndsdel som anses ha stor betydelse på en förpackning. Flaskorna är inte genomskinliga. Man kan inte alls se hur drycken ser ut utan får själv fritt associera till innehållet.

Etiketterna består av unika svartvita bilder som sänts in av Firefly-fans från hela världen. Om du har en bra bild som fångar ett "wake up", "detox" eller "chill out" ögonblick, kan du delta i Fireflys tävling här: Enter. Fyll i ett formulär, välj vilken dryck fotot passar till, ladda upp det och se hur ditt foto ser ut på flaskan (är det ett färgfoto omvandlas det automatiskt till svart-vitt). Varje månad delas pris ut för bästa foto.

För övrigt är Firefly's engelska hemsida lättläst, trevlig och informativ. Mycket är skrivet med en god portion engelsk humor: Welcome

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...