måndag, juni 29, 2009

Fina Fetaostar från Fontana

Vilken lyx! Det var i alla fall vad mannen i huset spontant sa när jag öppnade ett paket som kom med termotransport. Paketet kom från Fontana och innehöll de två senaste tillskotten i deras ostsortiment - Fontana Feta Lesvos och Fontana Feta Fårmjölk. Vad som anses som lyx kan vi ha olika uppfattningar om. Det som är lyx för en person kan vara vardagsmat för någon annan.

Feta av fårmjölk & Feta Lesvos


Feta är förvisso de grekiska ostarnas kung. Något som EU på sätt och vis erkände då de för ett par år sedan beslutade att i Europa får endast den grekiska fetaosten kallas Feta och ska tillverkas av fårmjölk eller fårmjölk blandad med en mindre del getmjölk (max 30 %).

Nu hoppas Fontana att vi svenskar är redo för lite fler variationer i fetaosthyllan. Personligt tycke och smak varierar. Det som smakar bra för den ene är förkastligt för en annan. En person kanske vill ha osten mjuk, krämig och mild. Någon annan föredrar den hård och smulig. En tredje person vill känna en pikant smak av getmjölk medan den fjärde vill att osten ska smaka syrligt och så vidare...

Feta Lesvos är gjord på en blandning av pastöriserad får- och getmjölk, har fin sälta och är syrligare än Fontanas originalfeta. Den gick bra att riva så jag använde den till en s k Shopskasallad. Det är en populär salladsrätt i Bulgarien. Fast där river de sin egen fetaliknande ost som kallas Sirene.

En portion Shopskasallad

Det här är en snabblagad och enkel rätt som smakar uppfriskande gott i sommarvärmen! Just nu och ett par månader framåt kan jag köpa lokalt odlade gurkor och tomater. Med bra råvaror finns det absolut ingen anledning att krångla till det.

INGREDIENSER:
4 tomater (ca 400 g)
250 g gurka
1 liten röd lök
150 g riven Feta
(1 förpackning)

GÖR SÅ HÄR:
1. Skala löken och skär den i tunna skivor.
2. Skala (eventuellt) gurkan, skär den och tomaterna i munsbitar.
3. Blanda gurk- och tomatbitar med lökskivor på ett fat.
4. Strö ett generöst lager med riven Feta över grönsakerna.

Oliv- eller solrosolja, vinäger, salt och peppar ställs på bordet så kan var och en kan ta för sig av det, om de vill ha. Som lunchsallad räcker ingredienserna mer än väl till 3 stora portioner.

* Näringsvärde per 100 gram Feta Lesvos: 1143/kJ/276 Kcal, Protein: 16,5 g, Kolhydrater: 0,7 g, Fett: 22 g.

* Rekommenderat butikspris på de har nya ostarna ligger på 25-29 kr.

Fårmjölksfetan har jag inte använt mig av än. Den kommer från ett naturskyddsområde i Grevena som är beläget på fastlandet i norra delen av Grekland. Där finns Kourellas mejeri som har lång erfarenhet av osttillverkning. De producerar alla grekiska fetaostar som Fontana har i sitt sortiment.

I Coop Mersmak nr 3, 2008, fanns ett mycket innehållsrikt och flersidigt reportage om just Grevena och Kourellas mejeri. Den som inte får den tidningen i sin brevlåda eller inte har sparat det numret kan läsa reportaget på nätet. Coop Mersmak är nämligen också åtkomlig via internet. Det är bara att gå in på Coops hemsida och söka.

Grekiska får och getter betar fritt och äter av den växtlighet som de hittar på berg, klippor, kullar och slätter. Flockarna flyttar sig från plats till plats. Ibland får de lov att gå långt för att hitta näring. Denna rörlighet gör att de får i sig en varierad kost bestående av olika väldoftande vilda växter som Grekland har rikligt av. Den specifika smaken på växtligheten överförs sedan till den mjölk som osten tillverkas av. Därför smakar inte all Fetaost likadant.

Någon som har provat fårmjölksfetan från Kourellas mejeri?

9 kommentarer:

 1. Jag provade fetaosten gjord på fårmjölk igår faktiskt och blev glatt överraskad, vilken god ost! Använde den som fyllning i portabellosvampar när jag grillade vilket var riktigt gott! Kan även rekommendera "Lefkos - grekisk salladsost av komjölk" från ZETA.

  SvaraRadera
 2. Minna: Jag ser riktigt fram emot att öppna förpackningen och smaka fårfetan. Feta smälter ju inte som andra ostar så dina fyllda portabellosvampar var nog inte bara goda utan såg bra ut också.

  SvaraRadera
 3. Snygg blogg du har, Fråge stund i min blogg idag, fråga vad du vill :)

  SvaraRadera
 4. Jag rekommenderar alla i sommarsverige att testa min goda cheesecake, den smakar nästan som glass.
  gottochenkelt.blogg.se

  SvaraRadera
 5. Vivvi: Intressant .... och utan Philadelphiaost. Ska inte äggvitorna vispas alls? Räcker det att bara blanda dom med grädde?

  SvaraRadera
 6. Ja de har verkligen goda fetaostar fontana! Är ju så gott både till sallad,grillat, gratänger med mera!

  SvaraRadera
 7. Sandra: Då kan jag bara tillägga att jag blev bjuden på ett bröd en gång som hade en fyllning av fetaost. Det var gott och jag önskar att jag hade kommit ihåg att fråga efter receptet.

  SvaraRadera
 8. Ja då tycker jag absolut du ska baka min morotskaka, den är helt ljuvig & enkelt är det dessutom :)

  SvaraRadera
 9. Sandra: Det ska jag göra någon dag under veckan som kommer.

  SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...