Många i min generation kommer säkert ihåg när det klassiska godismärket Nöt-Crème började säljas. En pytteliten plastpåse på 18 gram med en blandning av socker, vegetabiliskt fett, rostade hasselnötter, jordnötter, kakaopulver och vanillin kunde man få för en 25-öring år 1962. Det motsvarar motsvarar väl sisådär 2:50 kr i dagens penningvärde.
Nyligen köpte jag en 6-pack på Dollarstore till det låga priset av 10 kr för att testa om smakupplevelsen av den älskade godsaken var densamma nu som när jag var barn på 1960-talet. Icke sa Nicke. Efter ett halvsekel har min smak förändrats. Nötkrämen kändes på tok för söt att suga i sig rätt upp och ner direkt ur påsen.
Istället för att kassera nötkrämen testade jag att använda innehållet i några av de resterande påsarna i ett klassiskt och pålitligt sockerkaksrecept. Resultatet av det experimentet blev en kaka med karakteristisk marmorering. En variant på Tigerkaka eller Marmorkaka som den också kallas ibland. Den mjuka kaka som min generations mödrar, far- och mormödrar gärna bjöd på när det var kaffekalas.
Lite annorlunda i smaken blev den här men så god och saftig att jag härmed publicerar receptet.
INGREDIENSER:
2 hg smör
2½ dl strösocker
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
SMAKTILLSATS:
rivet skal av en citron
3 påsar Nöt-Crème
GÖR SÅ HÄR:
· Sätt på ugnen, 150-175 grader.
· Smörj en bakform som rymmer minst 1,75 liter med mjukt smör.
· Strö på ströbröd och vrid och vänd formen så att den blir ordentligt täckt.
· Skaka sedan ut så mycket som möjligt av smulorna.
· Rör (eller vispa med elvisp) rumsvarmt smör och socker vitt och poröst.
· Rör i äggen ett i sänder.
När man rör i äggen blir smeten grynig. Det är ingenting att oroa sig för. När mjölblandningen blandas i blir smeten slät igen.
· Blanda vetemjöl, bakpulver och citronskal i en skål.
· Häll mjölblandningen i smeten och rör om till en jämn smet.
· Lägg ca 1/3 av smeten i en mindre skål och rör i Nöt-Crème.
· Varva ljus och mörk smet i bakformen.
· Rör mycket försiktigt med en gaffel i smeten så att kakan blir marmorerad.
· Grädda omkring 60 min. på galler som placeras på nedersta falsen i ugnen.
· Pröva för säkerhets skull med en sticka när du tror att kakan är färdig.
· Låt kakan svalna några minuter i bakformen innan du stjälper upp den.
· Saftigast blir den om den får svalna under formen.
"Barndomsminnen" är temat för den här månadens bidrag hos Therésia Erneborg på bloggen Söta saker. Till det temat anknyter denna mjuka nötkrämskaka på åtminstone två sätt.
Idag kom ett fint paket på posten.
SvaraRaderaTack snälla Karin, vad härligt att få så fina murklor. De var hela och fina, så posten hade handskats varsamt med paketet. Kommer att njuta för fullt av dem. Guld värt.
Stor kram från Birgitta
Hej Birgitta, Oj, det gick snabbt. Jag postade igår och när man skickar B-post ska det normalt ta 2 till 4 dagar efter postinlämning.
SvaraRaderaÄt, njut och må bra. Men ät dom inte varje da.
Visst är det konstigt hur smaklökarna kan spela spratt och ändra sej under årets lopp... Bra när man då kan använda det till annat än man tänkt sej.
SvaraRaderaOj, så gott! Nötcréme är ju oslagbart!
SvaraRaderaOch nu har månadens andra tävling startat! Denna gång kan du vinna underbara produkter från "Lyckas med Mat". Tävlingen avslutas den 27 juni.
Ha det jätte bra! Kram Daniella - BakeCake
Håkan och Anki: ...och vilken tur att smaken förändras.
SvaraRaderaAhh vad gott! Det måste jag testa! Tigerkaka är helt underbart och det här lät som en jättebra variation!
SvaraRaderaKolla gärna in min blogg! Jag skriver om mina träningar men man skulle nog kunna kalla det en matblogg eftersom jag också älskar att baka och laga mat och lägger upp recepten :)