måndag, juni 21, 2010

Små starka till midsommar

Så var det då snart dags för midsommarhelg med mycket god mat på tallrikarna - och akvavit i snapsglasen. I alla fall hos oss som föredrar traditionell mat och dryck på midsommarafton.

Att bjuda gäster på minisnapsflaskor är trevligare än att ställa en helflaska sprit på bordet. Många smaker kan man få med de små snapspaketen som finns att köpa. Ett sånt minisnapspaket är Snälleröds snapsar som är ekologiskt certifierade. Alla råvaror som används i snapsarna är ekologiskt odlade.

Bloggen har fått ett paket Snälleröds ekologiska snapsar












Snälleröds snapspaket (nr 184, 109 kr på Systembolaget) består av 5 flaskor à 50 ml och innehåller intressanta örtblandningar och kryddsmaker. Här är dom, i tur och ordning, enligt bilden ovan:

Brännmästarens Akvavit: Kryddorna består av anis och fänkål på en bas av kummin.

Bokhållarens Akvavit: Ljusgrön i färgen med anis, kummin och fänkål i botten samt friska apelsintoner.

Mäskdrängens Akvavit: Kummin och fänkålsdoft, inslag av citrus och lakrits.

Herr Berntsons Besk: Ett klassiskt malörtsbrännvin med bittersöt ton. Från skånska Norrviddinge kommer malörten. En ört som förr ofta användes som medicin mot diverse magplågor. I forna dagar kunde besken även fungera som välkomstsup när bönder bjöd på kalas. Då gärna med en sockerbit till.

Jungfruns Vårbrännvin: Kryddad med de klassiska akvavitkryddorna med tillägg av koriander och citron.

Milt kryddade snapsar passar till svagt kryddade sillsorter och mild mat om man ska följa tumregeln milt till milt och starkt till starkt.

Matjessill, en slatt gräddfil, nyklippt gräslök, dilldoftande kokt färskpotatis, smör, knäckebröd, Västerbottensost och en sval akvavitsnaps. Mer svensk än så kan en måltid knappast bli i midsommartid.

...och så var det det här med snapsvisan. Att sjunga till snapsen är även det en rätt så typisk svensk tradition.

Här är en av tusentals snapsvisor:

Melodi: Kors på Idas grav

Imbelupet glaset står på bräcklig fot.
Kalla pilsnerflaskor lutar sig därmot,
men därnere, Miserere,
uti magens dunkla djup
sitter djävulen och väntar på en sup!


Får ni utländskt främmande på midsommarafton? De förundras säkert över vår ritual att lyfta snapsglaset i höjd med hakan och stirra varandra i ögonen - för att sedan brista ut i (falsk)sång.

Här bjuder jag på en engelsk översättning som fungerar att sjunga på samma melodi:

Dewy glasses stay in lines on fragile feet
filled with claret, ale and aquavite.
In the bottom of our stomach
waiting, Beelzebub now bursts:
"Take a dram right now, or I will die of thirst!"


Skål och må ni få en trevlig midsommar!

2 kommentarer:

  1. Ville bara bjuda in till min nya matblogg, Den Rockande Kocken... http://blog.godaremat.se/ Ha en bra dag...

    SvaraRadera
  2. Kul att ni gillar våra snapsar från Snälleröds. Gå gärna med i Snälleröds Snapsar och Glögg på Facebook. http://www.facebook.com/?sk=2361831622#!/group.php?gid=5649132631

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...