onsdag, oktober 20, 2010

Gott Nytt Bröd!

Hos mina närmaste grannar puttrar en surdegsgrund i ungefär vartannat kök. Det sättet att baka matbröd på är en företeelse som kräver tid, intresse och engagemang. Tid har jag men intresset saknas. Att vårda en surdegsgrund verkar vara krävande eftersom den ska skötas om regelbundet med "mat" och vatten. Precis som ett husdjur. Ledsen, men du som nu söker recept på surdegsbröd på den här bloggen kommer inte att hitta något.

Trots att vi äter en hel del bröd i vår familj bakar jag sällan matbröd själv. Högst en gång i kvartalet och då är det oftast festligheter och liknande på gång. Eller när svägerskan ringer och berättar att hon tänt upp eld i ugnen i bakstugan. På hennes vedeldade bakugn finns en plåtskylt med ett citat av den schweiziske pedagogen Johann Heinrich Pestalozzi (1746–1827). Det lyder: "Vad tjänar all människans kunskap till om hon inte vet varifrån brödet kommer". Någon djup analys av den frågeställningen blir det inte här och nu. Jag konstaterar bara att jag för det mesta vet varifrån mitt bröd kommer.

Ta förra torsdagen till exempel, då anlände ett paket från Pågen med provsmak på deras senaste brödnyheter - Pågen Lingonbröd, Pågen Fröbröd och Pågen Rågbröd. Inte så rykande färskt som hembakat men närapå. Nästan alla Pågens bröd bakas med surdeg och det är hållbara bröd. De här tre utgör inget undantag:

LingonBröd
Bild lånad från pagen.se
Pågen LingonBröd

Lingongrova har fått en släkting i form av styckebröd som innehåller fullkornsråg, lingon, havre och surdeg. Återstår att se om LingonBröd blir en lika stor försäljningssuccé som populära Lingongrova. Gott och saftigt är det i alla fall och nyckelhålsmärkt. Det innebär att LingonBröd uppfyller följande näringskrav:

Minst 4,5 gram kostfibrer/MJ
Max. 7 gram fett/100 gram bröd
Max. 10 gram socker/100 gram bröd
Max. 1,5 gram koksalt/100 gram bröd

Fröbröd
Bild lånad från pagen.se
Pågen Fröbröd

Fröbrödet är ett mjukt och mörkt bröd med massor av solros- och linfrön, pumpa- och havrekärnor. Enastående gott att rosta!

Rågbröd
Bild lånad från pagen.se
Pågen Rågbröd

Rågbrödet är av typen danskt rågbröd med typisk bitter smak. Det är bakat av halvgrovt rågmjöl, vatten, surdeg på råg, solrosfrö, linfrö, rågkärnor, maltextrakt, salt, fullkornsrågmjöl, sirap, jäst och ättika. Robust, mörkt och med tuggmotstånd. Ett ypperligt bröd till sillrätter.

Den som tycker om mörkt och frörikt bröd behöver inte blir besviken på de här produkterna. Betyg: 5/5. Full pott hos oss.

Pressmeddelande: Pågen AB - Fullkorn och mustiga smaker i Pågens höstnyheter - MyNewsdesk

12 kommentarer:

 1. Det var väl inga onödiga tillsatser i brödet heller för det har de väl slutat med helt?
  Har deras "Gott Gräddat" i skåpet, sambons val men jag gillar det också, men Fröbrödet låter intressant som rostebröd!

  SvaraRadera
 2. Lena: De här bröden innehåller förvånansvärt få tillsatser. Det finns inga alls i Fröbrödet och Rågbrödet. Det enda av de tre bröden som deklarerats med E-nummer är LingonBröd - E471 som är något slags vegetabiliskt fett som gör det lättare att blanda olja med vatten och E 482 som framställs av mjölksyra och stearinsyra.

  Rekommenderat pris på t ex Fröbrödet är ca 23,50 kr, men jag såg att det fanns rabattkuponger på alla de här tre bröden i lördags när jag handlade på ICA.

  SvaraRadera
 3. Ska minsann leta upp Fröbrödet! Ibland tar vi oss en "rostebrödshelg".
  Och lite rågbröd åt mig. Sambon är lite kinkig ;)

  SvaraRadera
 4. Lena: När jag handlade igår var faktiskt både Fröbrödet och Rågbrödet slut i min ICA-butik.

  SvaraRadera
 5. Jaha, och på mitt ICA syntes inte röken av det heller! Inte ens en tom brödlåda. Får kolla vidare.

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 6. Slutsålt eller bortrensat? Det är frågan. Pågen brukar som regel rensa bort sitt bröd från butiken när det gått tre dagar efter bakdagen. Även om brödet naturligtvis inte är dåligt efter så kort tid så blir det grismat.

  Du kan ta kontakt med Pågen och be att få provsmak, Lena.

  SvaraRadera
 7. Bra gjort av Pågens! På City Gross grabbade min sambo tag i ett rostebröd. Jag vet hur han (inte alltid) tänker så jag kollade datumet. 6 dagar gammalt. Det kan gå an på grovt bröd med halvvitt eller vitt är det inte bra allas!

  Det törs jag väl inte fråga Pågen heller. Komma där och komma ...

  SvaraRadera
 8. Lena: Nej fy! Gammalt vitt bröd duger inte ens som grismat.

  Det är klart att du törs fråga Pågen! Vad är det värsta som kan hända? Att du inte får något bröd?

  SvaraRadera
 9. Nu har jag frågat :)

  SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...