lördag, oktober 02, 2010

Värmande vinterdryck

I Sverige tar vi glögg på största allvar och dricker cirka sex miljoner liter varje år. Det mesta i samband med julen. För visst passar det allra bäst att värma sig med glögg med russin och mandel i när det är vinter och kallt och mörkt ute.

Ungefär hälften av all glögg som vi svenskar konsumerar är av typen lättglögg och säljs i vanliga butiker. Den andra hälften är gjord på lättvin eller starkvin och hör hemma på Systembolaget.

Numera finns det många glöggproducenter. De får det tufft i konkurrensen när tidningarna så småningom börjar redovisa sina glöggtester inför julen. Den 1/11 2010 är det nämligen säljstart för Vintra Glögg som fick högsta poäng då Systembolaget genomförde sitt smaktest inför stundande glöggsäsong - 25 poäng av 25 möjliga.

Vintra Glögg


Vintra Glögg är en klassisk glögg som kryddats enligt gammal svensk tradition. I doften finns de klassiska glöggkryddorna och smaken är fyllig med inslag av dadlar, russin, nejlika, kanel, ingefära och kardemumma.

INGREDIENSER: Rödvin, socker, madeira, kryddextrakt, arom och konserveringsmedel.

Vintra Glögg (75 cl) kostar 75 kronor och har nummer 96485-01,
alkoholhalt 15 %,

Vintra Eko Glögg (75 cl) kostar 85 kronor och har nummer 96828-01,
alkoholhalt: 15%,

Vintra Eko Glögg är producerat av ekologiskt odlade druvor, kravcertifierat socker och naturliga glöggaromer.

En extra bonus som medföljer flaskan är ett recept på tryffel - Vintratryffel. Inte så vanligt att ett recept anger flytande ingredienser i gram. För vätska kan i alla fall 1 gram = 1 milliliter gälla.

Vintratryffel
ca 20 stycken
40 gr grädde
150 gr mörk choklad
20 gr honung
20 gr osaltat smör
20 gr Vintra Glögg
½ tsk kanel

Koka upp grädde, kanel och honung. Värm choklad och smör i micro tills smöret smält. Häll grädde över chokladen och rör. Tillsätt Vintra Glögg och rör så att smeten blir blank. Låt svalna och stelna. Forma till runda kulor. Rulla kulorna i t.ex. kakao eller råsocker. Förvara i kyl.

Vintra glöggtryffel

Oemotståndligt gott!

6 kommentarer:

 1. Oj, 6 milj liter, det var inte dåligt!

  Glögg är gott och jag tycker om att det finns olika varianter. Blossa hade en alkoholfri av tranbär ifjol som jag hoppas återkommer i år.

  Det kanske blir en flaska Vintra i år!

  SvaraRadera
 2. Må Gott: Visst låter 6 miljoner glögg mycket, speciellt som glöggsäsongen är så kort. Blossa är onekligen störst på marknaden och står för merparten av all försäljning. Jag kan inte se att de har tranbär i sortimentet. Däremot finns Blossa Lingon Lättglögg.

  SvaraRadera
 3. Min favorit är ju Blossa sedan urminnes tider. Jag måste prova Vintra nu och se om jag ska tänka om ;)

  SvaraRadera
 4. Lena: Vad jag kan se så finns inte Vintraglöggen än i Systembolagets sortiment.

  SvaraRadera
 5. Den som väntar på något gott ... :D

  SvaraRadera
 6. Lena: väntar ett tag till...^o^

  SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...