Aldrig tidigare har jag fått så många mail från andra länder som under denna höst. Håller det svenska köket på att börja få status utomlands eller vad beror det på? En del brevskrivare har faktiskt vistats i Sverige kortare eller längre tid och på så vis kommit i kontakt med svensk mat eller produkter som säljs här men är svåra att få tag på utomlands.
Ett axplock ur brevskörden:
· Lee från New Jersey skrev och talade om att han (hon?) minsann tänkte försöka sig på att baka semlor.
· Michele från Canada och Mike från Alaska ville utöka sitt receptförråd och veta hur vi tar tillvara rönnbär i Sverige.
· Irländska Sinead önskade göra svensk rödbetssallad av den typen som vi kan köpa färdig i plastaskar. Hon ville även veta hur man lagar till en gurkmix som liknar Felix Bostongurka®.
Den gurkmixen lanserades redan 1952 och var i själva verket en innovation av en invandrad judisk företagare som 1939 anställts som chef på gurkavdelningen vid P Håkanssons Konserver AB i Eslöv (bytte 1954 namn till AB Felix).
Företagaren hette Herbert Felix och tyckte att det var slöseri att Håkanssons Konserver kasserade alla gurksnuttar som uppstod vid tillverkningen av skivad ättiksgurka. Det ledde så småningom till att företaget tillvaratog gurkresterna och utvecklade en produkt som fick namnet Bostongurka.
För egen del kommer jag nu osökt att tänka på svenska smaker. Vad är det? Kanske inte så lätt att svara på. Platsar dill och pepparrot? Här följer en annorlunda tomatsallad som ICA presenterade som "Tomatsallad med svenska smaker" på ett receptblad för ett par, tre år sedan.
God, trevlig och uppfriskande. Smakar bäst med djupröda, fullmogna men fasta tomater.
INGREDIENSER:
4 portioner
6 tomater
1 röd lök
VINÄGRETT:
1 msk äppelcidervinäger
2 tsk skånsk senap
5 msk rapsolja
1 msk skuren dill
ca 1/2 tsk salt och lite nymalen peppar
GARNERING:
100 g Västerbottenost
2 msk riven pepparrot
GÖR SÅ HÄR:
1. Skär sköljda tomater i klyftor och skala och skiva rödlöken.
2. Lägg allt på ett fat.
3. Blanda vinägretten och smaka av med salt, peppar och dill.
4. Häll vinägretten över tomatsalladen.
5. Hyvla över Västerbottenost och strö på riven pepparrot.
Testa den till fisk, kyckling eller kallskuret.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.