måndag, oktober 11, 2010

Lyxglass

Ibland kan man komma långt med en ätbar idé.

Den polsk-judiske immigranten Reuben Mattus (född 1913, död 1994) startade sin karriär redan som nioåring med att hjälpa sin mamma Lea, som var änka, att sälja glass från en hästkärra i Bronx, New York. Under ett trettital år såldes familjen Mattus glass enbart i liten skala till restauranger och butiker i Bronx.

Vad Reuben Mattus hade lagt märke till under de trettio åren som glassförsäljare var att de amerikanska konsumenterna gillade glass som var gjord på riktiga råvaror. Hans passion och ambition blev därför att tillverka världens bästa glass genom att enbart använda sig av de bästa och finaste råvarorna. Vaniljbönorna kom från Madagaskar, chokladen från Belgien och kaffebönorna från Colombia

Reuben tog på sig tänkarmössan. Ett företag och en ny produkt behöver alltid ett säljbart namn. Hur det nu än gick till så fick glassföretaget det originella namnet "Häagen-Dazs". Varför då kan man undra? Kanske ville man skapa en känsla av gammaldags, hantverksmässig glasstillverkning om namnet klingade skandinaviskt. På glassförpackningens lock lär det till och med ha funnits en karta över Danmark. Hans hustru Rose berättade i sina memoarer 1994 att han valt Danmark som en hyllning för det stöd landet gav sina judar under andra världskriget.

Häagen-Dazs Logotype
Det här är också exempel på vad som kallas för "foreign branding". Ett marknadsföringstrick som används när man vill ge ett varumärke en utländsk image. Verklig eller påhittad. Även om "Häagen-Dazs" låter skandinaviskt så betyder ju namnet rakt ingenting för oss. Det är bara en ihopsättning av tio bokstäver till två nonsensord.

De amerikanska glasskonsumenterna nappade och den nya glassen, som till en början bara fanns i smakerna vanilj, choklad och kaffe, blev omedelbart en succé (utom bland bantare). Reuben Mattus sålde sitt företag 1983 till The Pillsbury Company för 70 millioner dollar. Därefter startade han, 80 år gammal, Mattus Ice Cream Company som ironiskt nog specialiserade sig på fettsnåla produkter.

Häagen-Dazs produkter kan man idag köpa i minst 50 olika länder. Årets glassnyhet heter Chocolate, Pralines & Caramel. Krämig chokladsås. krispigt kanderade pecannötter och len kolasås med ett stråk av sälta. Salt i glass? Ja, hur konstigt det än låter så brukar salt skapa en god kontrast till det som är sött.

Chocolate, Pralines & Caramel

Men smakar det så kostar det. En förpackning om 500 ml kostar ca 48 kronor. Kvaliteten kan man inte klaga på. Glassen innehåller naturliga råvaror som färsk grädde, färska pastöriserade äggulor, skummjölk och socker. Inga konserveringsmedel.
Det finns mer att läsa här: General Mills Scandinavia AB - Ny lyxglass från Häagen-Dazs förgyller höstmörkret-MyNewsdesk.

Lyxglassen Chocolate, Pralines & Caramel

Lanseringen av Chocolate, Pralines & Caramel skedde den 4 oktober men det kommer nog att dröja innan den landar i glassboxen hos min handlare. Den är ganska tom vid den här tiden på året. Tur är väl kanske det. Glassälskare som jag är, skulle jag lätt kunna äta upp en hel sån här förpackning alldeles själv. Men det vore i högsta grad okamratligt av mig.

4 kommentarer:

 1. Jag har faktiskt aldrig smakat den glassen... Har ju hört massor om att det verkligen är glassen med stort G, men det är väl priset som avskräckt eller kanske tanken på att jag skulle bli beroende kanske? :)

  SvaraRadera
 2. Må Gott: Nej, jag har inte heller smakat den glassen eftersom det inte finns någon Häagen Dazs-glass alls där jag handlar min mat.

  SvaraRadera
 3. God glass, även om jag tror att man lätt kan bli lite besviken första gången man äter den (gäller nog andra lyxglassmärken också) beroende på vilka förväntningar man har. Skillnaden i smak jämfört med olika sorter av "vanlig" glass är nog inte lika stor som skillnaden i priset kan vara. Det är väl mest en fråga om man tycker det är viktigt att det bara är naturliga råvaror eller inte.

  SvaraRadera
 4. Det har varit väldigt svårt för mig att få tag på Häagen-Dazs Chocolate, Pralines & Caramel. De butiker jag besöker säljer inte så dyr glass. Häromveckan hittade jag den i alla fall inne i stan och priset var 45 kronor. Visst är den god men inte värd sitt höga pris. Det är rätt snålt med kanderade pekannötter i glassen men chokladsmaken är maffig.

  SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...