torsdag, december 09, 2010

Ett mjukt paket från Ljungsbro skumtomteverkstad

Skumtomte
Jultomten kom tidigt i år och hade med sig ett rött paket innehållande fluffiga jordgubbsdoftande skumtomtar från Ljungsbro i Östergötland. Där ligger Cloettas tomteverkstad.

Var & när äter du helst ditt Juleskum? frågar Cloetta i brevet som medföljde paketet. Vad svarar man på den frågan? Jag äter dom knappt själv. En skumtomte kan smaka gott till glöggen i adventstid men sen är det stopp. Det blir alldeles för sött om jag äter fler än en.

Det finns många andra som äter skumtomtar med förtjusning. I november månad genomförde Cloetta en webbundersökning som 1312 personer besvarade. Den visade att 9 av 10 svenskar hellre har Juleskum än nötter i skålen under julen.

Skumtomtar från Cloetta

Skumtomtarna består mest av socker vilket ger följande näringsvärde per 100 g: 1515 kJ - 360 kcal och 85 g kolhydrater. För övrigt är de gjorda av glukossirap, gelatin, surhetsreglerande medel (citronsyra), arom samt det naturliga färgämnet E120 som är ett extrakt från torkade gravida kochenillsköldlushonor. De ger ett rött färgämne som heter karminsyra. De här lössen köpte jag på lösvikt en gång i tiden och använde till färgning av betat ullgarn. Många vackra rosa nyanser kunde det bli.

Från skumtomtar till någonting helt annat

Nu vill jag passa på att önska alla läsare God Jul och Gott Nytt År. I morgon bitti styrs kosan mot upplevelsehotellet Holiday Club i Åre. Här på bloggen blir det inga fler uppdateringar i år. Just nu är jag lite osäker på om jag ska fortsätta bloggandet överhuvudtaget. En bit av mig säger åt mig att sluta medan en annan del säger att jag ska fortsätta. Time will tell....

7 kommentarer:

 1. Hallå! Du kan väl inte bra sluta dela med dig av din härliga person och dina goda recept! Bara så där?
  Nä nä, jag väntar på mera!

  Ha en GOD JUL nu och kom tillbaks med nya krafter!

  Kramar från Lena!!!

  SvaraRadera
 2. Tack Lena men i ett större perspektiv känns inte min blogg så viktig. Den stora majoriteten besökare till den här bloggen är receptsökare som kommer från Google och de kommer aldrig att göra fler besök eftersom det finns tusentals matbloggar och receptsajter på nätet att välja bland. Då försvinner man lätt i mängden.

  Som du säkert också har märkt, har ju många bloggare enbart ett behov av att visa upp sitt och läser aldrig eller kommenterar andras bloggar.

  En annan orsak till att jag tröttnat är att jag inte får Internet att fungera alla dagar. Vissa dagar tappar jag IP-adressen stup i ett. Ibland går det segt som bara den att surfa. Kanske är modemet för gammalt. Köpa nytt är förstås utvägen ut ur eländet men det inköpet får lov att vänta till nästa år. Sedan får vi se om det blir något mer skrivet här.

  Kramar från Karin!

  SvaraRadera
 3. Hej du! Jag förstår din tankegång och kan väl hålla med i hur du känner. Själv bloggar jag ju egentligen bara för mina barns skull så de ska få recept och för min egen skull för att kunna se vad jag gjort och ska göra igen.
  Visst är det en del bloggare som kommer och säger hej en gång och aldrig mer bara för att man ska följa deras, du har säkert läst om när jag ondgjort mig över vissa. Jag bryr mig inte säger jag - och så skriver jag ett argt inlägg. Jaja, man kan väl få reta sig lite!
  Jag hoppas du fortsätter ändå men förstår om du slutar.
  Karl-Johan jag fick av dig ligger och lyser i skåpet. Varje gång jag ser dem tänker jag på dig och blir glad!
  Sköt om dig nu!
  Klart vi hörs :)
  Varm kram!

  SvaraRadera
 4. Lena: Nu har jag bloggat sedan mars 2006. Den första bloggen avslutade jag redan efter åtta månader därför att den blev för jobbig att upprätthålla då jag var bortrest ibland många och långa perioder.

  En annan blogg avslutades efter drygt 2½ år på grund av att den hade få läsare. Jag har bara den här kvar och i princip känns det som att "Favoritrecept" har gjort sitt. Kanske blir det så att jag postar inlägg här bara när (och om) lusten faller på. Vi får se.

  Klart jag är nyfiken på vilka det är som läser den här bloggen. Det vet jag inte idag. Av de 2000-3000 som klickar in sig varje vecka är det ett fåtal som ger ifrån sig ett livstecken.

  Jag har länge gått och burit på en ny och ovanligare blogg-idé. Titeln är klar men inte utformningen. Så det blir nog inget av med den bloggen.

  Må så gott, Lena, i din nya lägenhet. Nu när allt har ordnat sig till det bästa.

  PS. Jag gissar att Karl-Johan inte bara ligger och lyser hos dig utan också sprider sina dofter. Det gör han hos mig:)

  SvaraRadera
 5. Nu blir jag så klart jättenyfiken på din nästa blogg!

  Jag mår så mycket bättre i min nya lägenhet. Den andra döpte jag till helvetesgapet ;)

  Karl-Johan ska bli sås på annandagen! En del av den!

  Mycket bloggkärlek från mig till dig!

  SvaraRadera
 6. Vill bara önska ett riktigt Gott Nytt År!
  Hoppas allt är bra och att du återkommer.

  *kram*

  SvaraRadera
 7. December 2010 innebär inte ett slut på Favoritrecept. Januari 2011 inte början på någon ny blogg (som hade arbetsnamn I glömda poeters sällskap:).

  Det nya året innebär ingen förändring. Allt bara fortsätter som vanligt när jag kasserat 2010-års kalender.

  Skål och Gott Nytt År, Lena!

  SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...