fredag, mars 18, 2011

Dags för Lönneberga smörgåsmat

Lönneberga på smörgåsFör oss som gillar smörgåsmat satsar nu varumärket Lönneberga stort på en lansering av 14 nya produkter. Några av de nya färdigskivade smörgåspåläggen har jag idag fått hem för att testa. Paketet bestod av lufttorkad & kallrökt korv, kokt saltrulle, enrisrökt kalkon och rökta skinkprodukter.

De fint skivade smörgåspåläggen har fått nya förpackningar -antingen i form av smarta och praktiska "kuvert" med bricka eller med bricka + lock i form av en kupa. Mycket lätta att öppna och mycket lätta att återförsluta igen.

Förpackningarna klarar också de nya reglerna för livsmedelsmärkning som är på gång. De reglerna gäller bl.a. textens storlek (märkningen ska vara läsbar), obligatorisk näringsvärdesdeklaration samt strängare krav på ursprungsmärkning.

Utvalda gårdar är ett speciellt sortiment bland de nya Lönnebergaprodukterna. Här är hela kedjan spårbar från butikshyllan tillbaka till den enskilde djuruppfödaren.

Just nu kan du skriva ut ett par rabattkuponger som ger dig smakrabatt på valfri Lönnebergaförpackning. De är giltiga t.o.m 31/8 2011.

Skriv ut rabattkupong

Gruppbild på Lönneberga smörgåspålägg













Den välkända Lönnebergaskinkans historia börjar redan under 1930-talet då en man med namnet Hugo Hedman var verksam som charkuterimästare i Strömsund, Jämtland. Han hade startat Hedmans Charkuterier någon gång i början av 1900-talet och var en av de första i Sverige som tillverkade charkuterispecialiteter, konserverad Norrlandspölsa och fläskaladåb. Mat som framför allt gillades av flottningsarbetare, timmerhuggare och anläggningsarbetare.

Då Hugo Hedman levde kallades Lönnebergaskinkan för Rullskinka. I början av 1980-talet ändrade Lars Hedman namnet till Lönnebergaskinka. Hur namnbytet gick till och varför är en lång historia. Den ska jag inte dra. Det kan man läsa om på sidan 6 i den här PDF-filen:Nyheter och notiser för medarbetarna inom Sardus-gruppen februari 2000).

Receptet på den salt- och sockerlag som Hugo Hedman använde sig av och som sägs ge Lönnebergaskinkan dess karaktärisktiska smak och saftighet lever kvar, även om skinkan varken kommer från Hedmans Delikatesser i Strömsund eller från Lönneberga i Småland utan tillverkas i Halmstad.

Ingredienser: Skinka 95% (helmuskel 95%), koksalt, maltodextrin (majs), antioxidationsmedel (E325, E301), druvsocker (majs), stabiliseringsmedel (E451, E450), socker, kryddextrakt (bl a muskot, svartpeppar), konserveringsmedel (E250).
Fetthalt: 3%

Mycket kött och lite fett. Mycket av det goda alltså. En del tillsatser men inga som skrämmer mig. De är till för att få det hela att smaka bra och hålla längre.

Fotografier/Källa:
Atria Retail AB
samt
Lönneberga smörgåsmat satsar på kvalitetskoncept - MyNewsdesk

Vill du titta på Lönneberga filmer på Youtube så kan du göra det på den här adressen:
youtube.com/smorgasmat. Där beskriver Lönnebergas produktexpert Conny Johansson i ett flertal filmer hur smörgåsmaten handläggs samt hur smaksättning och rökning går till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...