måndag, mars 28, 2011

Dragonkryddad Crème Fraichesås

Klassisk béarnaise är favoritsåsen för mig när det vankas en grillad eller stekt köttbit. Nu verkar det dessvärre bli allt vanligare att folk inte tål att äta all slags mat. Det gäller särskilt bland barn och ungdomar.

När det finns någon vid matbordet som är äggallergiker, då väljer jag att servera en crème fraichesås smaksatt med dragon till köttet istället. Garanterat helt äggfri. Visst känns det trevligast när alla kan äta samma mat och ingen behöver känna sig utanför.

Äkta fransk dragon är ett måste i béarnaisesås. Med hjälp av dragon och béarnaisereduktion förvandlas crème fraichen till en sås med mycket smak.

INGREDIENSER:
2 msk vinäger + 2 msk vatten
2 tsk torkad, smulad dragon
3 msk mycket fint hackad schalottenlök
1/2 tsk fint krossade vitpepparkorn
2 dl crème fraiche
1 dl finhackad persilja
½ tsk salt

GÖR SÅ HÄR:
1. Blanda vinäger, vatten, dragon, lök och vitpeppar i en kastrull.
2. Koka ihop tills närapå all vätska kokat in.
3. Ställ reduktionen åt sidan tills den svalnat.
4. Rör sedan ihop creme fraichen med reduktionen.
5. Avsluta med persilja och smaka av. Räcker till 4 personer

Med lite gurkmeja kan såsen färgas gulaktig. Det blir en "falsk béarnaise" som inte smakar som äkta béarnaisesås förstås, - fast namnet spelar mindre roll. Huvudsaken är att alla blir mätta, nöjda och glada. Gurkmeja påstås vara ganska smaklös, men den som någon gång råkat använda för mycket av den kryddan i en maträtt vet att det inte är sant. Den kan skapa en riktigt obehaglig och bitter smak om man inte är försiktig.

8 kommentarer:

 1. Det där var ju en variant som verkar god! Den måste ju gå att värma också!

  SvaraRadera
 2. Lena: Jag har faktiskt aldrig brytt mig om att värma såsen igen men att ljumma på den i vattenbad borde vara säkert. Oskuret är bäst som bekant.

  SvaraRadera
 3. Now that's a classic for sure Karen. It's a shame that the classics are swept away by the new mode of cooking. There's nothing better than a true Béarnaise Sauce. And yes, I agree the French tarragon is very important.

  Thank you so much for sharing. Now I'm craving some:)

  SvaraRadera
 4. Louise: Sauces are such an important part of Swedish cooking and they are most often served on the side. I don't think the classics will be swept away here. Most certainly not made-from-scratch bèarnaise sauces.

  SvaraRadera
 5. Ser aptitligt! Det ska jag definitivt prova att göra.

  SvaraRadera
 6. flem: Om du vill ha mindre fett så funkar det lika bra att använda yoghurt eller gräddfil också.

  SvaraRadera
 7. Jippi, nu kanske vi också kan skryta om att vi kan göra en beasås, även om den inte är den vanliga klassiska sorten. Den har vi nämligen aldrig lyckats få till utan att det blivit äggröra av det...

  SvaraRadera
 8. Mårtenssons: Och jag som aldrig ens försökt göra en bèarnaisesås från grunden utan köper de som är färdiga och kylda. Någon gång ska det bli av för nu har jag väl gruvat mig länge nog.

  SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...