Mattrender kommer och mattrender går. Min kärlek till rotfrukter består. Deras ställning som god och nyttig budgetmat kan knappast hotas av några andra livsmedel.
Det allra första receptet på ugnsrostade rotfrukter fick jag i min hand för ungefär 10 år sedan. Allt som krävdes för att rötterna skulle ge ifrån sig sina rika smaker i ugnen var salt, peppar och lite rapsolja. Klart att man nappade på det ... och strängt taget behövs inget mer. Ändå har det givetvis under årens lopp blivit många andra variationer när det gäller innehåll och kryddning.
För visst blir anrättningen lite festligare och godare om man lägger till ytterligare några ingredienser. Raspat citronskal, pressad citronsaft, rostade mandelflagor och ädel ost (mögelost) höjer verkligen rotsakerna ytterligare ett snäpp. De stärkelserika rotsakerna med sin sötma trivs förbaskat bra med syrlig citronsaft.
FÖR CA 4 PERSONER
½ kg potatis (ca 4 stora eller 6 medelstora)
4 morötter
2 palsternackor
2 rödbetor
3 bananschallottenlökar
6 hela vitlöksklyftor (skalade)
rapsolja
1 tsk salt
ÖVRIGT: Raspat citronskal och saft från 1 citron, 1 grabbnäve rostade mandelflagor och ca 50-75 g osttärningar
GÖR SÅ HÄR:
1. Skala och skär potatis i klyftor.
2. Skala och skär morötter, palsternackor och rödbetor i lämpliga bitar.
3. Skala och skär bananschalottenlökarna i halvor.
4. Lägg bakplåtspapper på en stor bakplåt.
5. Sprid ut rotsaker och lökar i ett enda lager med rödbetorna för sig eftersom de färgar av sig.
6. Ringla över rapsolja, blanda om med händerna så att allt blir oljat och strö över salt.
7. Rosta i mitten av ugnen i 200°C, ca 30-45 minuter, (det kan ta längre tid för rödbetorna).
8. Blanda rödbetorna med de övriga rotsakerna och pressa över citronsaft.
9. Portionera ut i serveringsskålar och strö över citronrasp, rostad mandel, osttärningar.
Eftersom jag har en viss svaghet för vitmögelostar strör jag gärna en tärnad och lokalproducerad sådan över de färdigrostade rotsakerna. Annars går det bra att använda nästan vilken annan god ost som helst.
Dragonsåsen från föregående inlägg smakar bra att servera vid sidan om: Dragonkryddad crème fraiche-sås.
Sedan behövs inte så mycket mer än fläsk- eller kalvfilé stekt i skivor för att måltiden ska bli fulländad. Det skulle i så fall vara en dryckesexpert. Att matcha ett vin till det här är knepigt.
PS. Släng inte rester av rostade rotsaker. Mixa dem och gör en soppa. Späd med kycklingbuljong till den konsistens som du vill ha på en soppa. Koka upp, smaka av med salt, peppar och örtkryddor.
Ugnsrostade rotsaker är en favorit här och man kan ju variera det oändligt eller bara ta lite olja och salt.
SvaraRaderaRotsaker kan man ju verkligen få till hur mycket gott som helst med. Här blev de inpackade och tillagade i ugnen idag till makrillen, gottigt.
SvaraRaderaLåter som en bra idé att strö på ostbitar.
MÅ Gott: Jag är vanligtvis ingen palsternacksentusiast, men när de rostas förvandlas smaken på dom till något ljuvligt ...
SvaraRaderaMårtenssons: Makrill minsann... den firren har jag bara ätit en enda gång och det var jättelänge sedan. Min man och jag var på en semesterresa på västkusten och hamnade i Lysekil. Självklart måste man smaka på makrill då.
SvaraRaderaRostade rotsaker , är alltid gott.
SvaraRaderaOch går ju variera så mycket.
/ Jenny
http://pernillawahlgren.se/bloggar/jennys-matblogg
Jenny: Javisst.. och hos ersätter de pasta och ris i många sammanhang.
SvaraRaderaRostade rotsaker är väldigt gott tycker jag också. Och så smidigt! Lite tid är allt som krävs.
SvaraRaderaCecilia: Skalandet och skärandet av rotsakerna kan vara lite tråkigt förstås... speciellt rödbetorna. De får man se upp med eftersom de har en viss förmåga att skvätta och ge fula fläckar här och var.
SvaraRaderaOch genast blev jag sugen!
SvaraRaderaLena: ...och enda sättet att övervinna en frestelse är att falla för den.
SvaraRaderaKunde inte sagt det bättre själv :D
SvaraRaderaLena: Fast det var Oscar Wilde som kom på uttrycket först ( The only way to get rid of a temptation is to yield to it)
SvaraRadera