måndag, april 18, 2011

Apropå påskägg

För en del är påsken en religiös högtid, för andra, bl a för mig, har den uteslutande en sekulär betydelse. Oavsett människors trosuppfattning och skälen till firandet är påsken en färggrann och söt högtid. Och vad kan vara sötare än godis?

Nu, när vi går in i påskveckan, är butikerna fyllda med pastellfärgade påskägg och godsaker och de klassiska choklad- och dragéäggen seglar upp till förstaplaceringarna på godistoppen.Platta påskägg, s.k. "postägg" finns i ställ hos en del postombud. De kan du få gratis. Allt du behöver göra är att fylla "postägget" med godis eller annat som passar bra att skicka som påskpresent till någon du uppskattar, sätta på frimärken som täcker "påskäggets" vikt och stoppa i brevlådan.

En söt påskhälsning i ett platt påskägg damp nyligen ned i min brevlåda. Det innehöll Cloettas Dragéegg. Nej, "egg" är inte felstavat. När Svea Choklad köptes upp 1993 av konfektyrföretaget Candelia bytte godispåsen namn från Påskägg till Dragéegg för att passa in på den norska marknaden som var stor och mycket viktig för Candelia. Candelia köptes i sin tur upp av Cloetta 1998.

I Norge stavas ju "ägg" "egg". Men så är det det här med våra nordiska språk. I stort sett är de ganska lika, men långt ifrån alltid. En "drage" (utan akut accent) är för norskar något helt annat än en dragerad sötsak.

Barn bryr sig inte om hur ord ska uttalas. I ett norsktalande barns fantasivärld kan "drageegg" lika väl betyda drakägg som påskägg och drakägg är ingen säsongsvara. På ett norskt barnkalas med tema drakar, riddare, prinsar och prinsessor kan gula, gröna, rosaröda och bruna små "drakägg" komma väl till pass.
Dagarna har blivit ljusare och längre. Solen värmer. Vårvintern i Sveriges nordligare delar går inte av för hackor. Nu är det tid att njuta. För att kunna utnyttja tiden maximalt tar jag mig minst en data- och Internetfri vecka. Hoppas ni får en härlig påsk, vare sig ni firar den bortresta eller på hemmaplan.

3 kommentarer:

  1. Lena: Jodå, påskhelgen har bjudit på riktigt glada och fina dagar. Det har varit som upplagt för utefirande.

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...