En av de stora klassiska desserterna i det franska köket är "Poire Belle Hélène" (Päron Sköna Helena). Vem som skapade det ursprungliga receptet och varför sköna Helena fick ge namn åt en efterrätt kan göra detsamma.
Mästerkocken Auguste Escoffier är i alla fall den som har tillskrivits receptet. Det är för sent att ställa frågor till honom eftersom han dog 1935. Som tur är behöver man inte känna till den bakomliggande historien för att njuta av pocherade päron med vaniljglass och varm chokladsås.
Auguste Escoffiers recept har kommit att ändras en del med tiden. Så har till exempel "Päron Belle Helene" förekommit på den prestigefyllda Nobelmenyn både 1948 och 2008 men presenterats på olika sätt. Escoffiers finess låg i garnityret som bestod av kanderade violer.
I all sin enkelhet är det en fantastiskt läcker dessert som står sig än idag. I USA, där man firar en "food holiday" av något slag nästan varje dag på året, infaller "National Pears Hélène Day" nu på fredag den 15 mars.
Jag är ingen mästare på att dekorera maten och det finns saker och ting som jag vet att jag aldrig kommer att ägna tid åt. Dit hör bl a att kandera blomster. Vad jag kan och vad jag däremot är riktigt bra, är att få till något ätbart av ingredienser som jag redan har hemma i kylskåp, frys och skafferi.
Enkel och god dessert efter en tung middag
INGREDIENSER:
4 stora päron
LAG:
1 liter vatten
1 dl socker (strösocker eller råsocker)
saften från 1/2 citron
1 delad vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker
TILL SERVERING:
½ -1 liter vaniljglass
1 krossad Daim (56 g)
GÖR SÅ HÄR:
1. Skala och halvera päronen, ta bort kärnor och fnas.
2. Blanda ihop lagen i en kastrull och koka upp.
3. Lägg i päronhalvorna med snittytan neråt.
4. Koka dem nätt och jämt mjuka på svag värme.
5. Låt päronen kallna i lagen.
6. Skär päronhalvorna i mindre klyftor när de kallnat.
7. Lägg upp päronklyftorna i coupeglas.
8. Skeda halvmjuk vaniljglass över päronen.
9. Krossa Daimen och strö den överst.
Jag har inte angett någon koktid därför att den varierar från päron till päron. Den beror helt och hållet på hur stora och mogna de är. Låt dom inte bli för mycket kokta, men de ska inte heller kännas hårda när man provar med en sticka.
Päronen kan förvaras i lagen i gott och väl ett par dagar, vilket är en fördel när man behöver förbereda efterrätten i god tid.
Ja, jag såg ju ditt svar och tyckte det var intressant. Jag hittade bara en kortare beskrivning som inte förklarade foodie riktigt. Kanske skulle citerat dig istället :-) Det är ju roligare hur som helst att kalla sig foodie än matälskare.
SvaraRaderaNej, att kandera blommor känns ju verkligen som överkurs... Huvudsaken det smakar gott:)
SvaraRaderaRemsan: Det var bara så att jag blev så förvånad när jag läste din blogg och såg att det var ju exakt så jag hade skrivit. Wikipedia hade ju ingenting på svenska.
SvaraRaderaJag antar att alla språk har ord som inte kan översättas på ett bra sätt till ett annat språk. "Foodie" är ett sånt ord tycker jag eftersom det inbegriper så mycket mer än vårt svenska ord "matälskare". En engelsklärare som jag hade en gång i tiden sa att svenska språket var för ordfattigt.
Visst kan vi väl få låna engelska ord ibland om det engelska ordet beskriver någonting bättre?
Mårtenssons: Jag vet hur man gör och det får räcka med det.
SvaraRaderaJag har Escoffiers kokbok men har inte lusläst den. Än. Får nog göra det :)
SvaraRaderaHälsningar från en Foodie ;)
Lena: Vilken av kokböckerna har du?
SvaraRaderaHandledning i modern kokkonst, Escoffiers stora kokbok eller Nutidens och framtidens kök?
Tack så mycket för dina fina ord om Ankis mors konstverk, hon hade blivit så glad om hon sett det.
SvaraRaderaHon var väldigt duktig på att arbeta med keramik och sysslade med det i flera år. Allas våra hem är smyckade med flera av hennes alster, hon var otroligt kreativ och hade så mycket idéer.
Välkommen-skylten på bilen är gjord i kavlad lera, vissa av delarna har hon sedan målat efter bränning och andra innan.
Hoppas du fått veta lite mer, det är svårt att berätta mer efter som vi ju inte kan fråga henne om andra saker. Vi kommer säkert att visa fler saker som hon gjort så håll utkik.
I februari förra året så la vi upp en bild på jättefina hjärtan som hon har gjort, du kan kolla här om du är intresserad:
http://martenssonskok.blogspot.com/2010/02/valentinmiddag.html
Mårtenssons: Verkligen jättefint. Jag har själv aldrig hållit på med lera och keramik men beundrar de som behärskar den konsten. Det ska bli intressant att se fler av Ankis mors alster.
SvaraRaderaSer riktigt gott ut!
SvaraRadera/Jens
http://lyxigmat.blogspot.com/
Jens: Undrar vad Auguste Escoffier skulle säga:)
SvaraRaderaDet är hans "Stora kokbok" jag har! Ett mäkta mäktigt verk och rätt tung att läsa i sängen ;)
SvaraRaderahttp://almamater.bloggplatsen.se/2009/11/20/2207134-jag-har-fatt-arva/
Lena: Se där ja. Den kokboken är nog ingen man lusläser från pärm til pärm.
SvaraRadera