fredag, augusti 26, 2011

Östersjöfestivalen startar

Nu på lördag den 27/8 startar Östersjöfestivalen

Till minne av 20-årsdagen av Sveriges erkännande av de baltiska ländernas självständighet kommer det bildas en mänsklig kedja för frihet i samband med invigningen av Östersjöfestivalen.

Den baltiska kedjan som bildades för 20 år sedan har införts på på UNESCOs lista över ”Memory of the World”, rönte stor uppmärksamhet världen över och syntes till och med från rymden. Den baltiska kedjan var en fredlig massdemonstration där miljontals människor fattade varandras händer – ända från Vilnius i Litauen till Tallinn i Estland. Då deltog omkring två miljoner människor och manifestationen var avgörande för att självständigheten blev verklighet till slut..

Det blir musikunderhållning och tal av de fyra kulturministrarna från Sverige, Estland, Lettland och Litauen utanför Berwaldhallen lördag 27 augusti, 2011.

17.15 Tal av de närvarande kulturministrarna från Estland, Lettland, Litauen och Sverige

17.45 Bildandet av en mänsklig kedja i likhet med dem som bildades för 20 år sedan riktning Djurgårdsbron.

18.00 Kedjan för Frihet hålls samman i cirka 10 minuter.

Kom och delta du med!

Musikaliska & Östersjöfestivalen

Om Östersjöfestivalen
Östersjöfestivalen pågår 23 augusti - 2 september 2010 och arrangeras av SR Berwaldhallen. Festivalen grundades 2003 och arrangeras nu för åttonde året i rad. Östersjöfestivalen verkar inom tre huvudområden i syfte att skapa en bättre framtid för Östersjöregionen; klassisk musik i världsklass, miljön i Östersjön och ledarskap för ett bättre samhälle i Östersjöregionen.

Storslagen invigning av Östersjöfestivalen med HM Drottning Silvia på plats under invigningskonserten Cision Wire

2 kommentarer:

  1. Det är mysigt med sådana dagar! Mer av det :)

    SvaraRadera
  2. Helena Ljunggren: Östersjöfestivalen har också ett visst symboliskt värde. Det är väl inte så många som kommer ihåg när Sovjetunionen kollapsade och att det var i augusti 1989 som människor i Estland, Lettland och Litauen bildade en lång sammanhållen kedja genom alla tre staterna i en fredlig protest mot Sovjetväldet. Måste ha varit en fullkomligt oförglömlig händelse för de som var med om det.

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...