onsdag, januari 18, 2012

Världens godaste äppelsmulpaj

Smulpajer hamnar högt på min lista över goda och lättlagade desserter. I ICA:s Buffé nr 9, 2011, fanns ett recept på en äppelsmulpaj som minsann påstods vara världens godaste! Inte Sveriges... utan världens?!?! Det är stora ord. Hur mäter man dylikt? Det finns många goda äppelsmulpajer som skulle kunna göra anspråk på den titeln.

Testa och avgör själv men ta påståendet med en nypa salt. Salt är till råga på allt det som gör den här äppelsmulpajen speciell.

Här hittar du det ursprungliga ICA-receptet som har stjärnkocken Tommy Myllymäki som receptgivare: Världens godaste äppelsmulpaj. För närvarande finns 11 kommentarer och de flesta är övervägande positiva. Sött och salt i samklang, ett sprött smul på ytan och en liten pikant smakbrytning.

För att passa oss bättre valde jag att halvera ingredienserna och använda en mindre pajform. Det är ju så lätt hänt att föräta sig på något som är gott. Originalreceptet är avsett för så många som 6 personer.

INGREDIENSER
3 personer

ca 400 g äpplen
1/2 tsk kanel
1 tsk socker
1/2 krm flingsalt
smör till formen

SMULDEG
60 g kallt smör
1 dl vetemjöl
1/2 dl havregryn
3/4 dl socker
3 krm flingsalt

1. Sätt ugnen på 225°C.
2. Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar.
3. Blanda äpplena med kanel, socker och flingsalt i en smord form, Ø ca 21 cm.
4. Skär det kalla smöret i bitar.
5. Nyp ihop smör, mjöl och havregryn till en smulig massa.
6. Blanda i socker och flingsalt.
7. Fördela smulorna över äpplena.
8. Grädda pajen mitt i ugnen, 20–25 minuter.
9. Låt svalna något och servera med vispad grädde, vaniljsås eller glass.

Äppelsmulpaj

8 kommentarer:

 1. Mmmmm... jag älskar paj :-D

  Kramar <3<3<3

  SvaraRadera
 2. Pennelina: Älskar paj gör jag också. Tur är väl det för tyvärr så tillhör jag dem som inte obehindrat kan njuta av äpplen på annat sätt än genom att tillaga dem. Det finns ju svenska äppelsorter som inte orsakar allergi men de hittar man sällan eller aldrig i butik.

  SvaraRadera
 3. Jag tyckte också den där pajen med saltet var jättegod! Något vågat dock att utmämna den till världens godaste. :)

  SvaraRadera
 4. MÅ Gott: Nej, salt i desserter är inget att vara rädd för. Fast går man överstyr med flingsaltet så blir smulpajen inte god. Det är säkrast att mäta noggrant.

  SvaraRadera
 5. Vad spännande med salt i en dessertpaj:) Låter jättegott!

  SvaraRadera
 6. Ann-Sofi: Javisst, det är inte bara spännande utan också intressant. En liten mängd salt skapar ett djup i söta saker som man inte visste fanns. Det handlar alltså inte om att göra rätten salt utan om att göra smaken tydligare. Salt = en naturlig smakförstärkare.

  SvaraRadera
 7. Jag har också gjort den här pajen, blev supergott med saltet i smuldegen.

  SvaraRadera
 8. Slickepotten: Jag tror faktiskt att ganska många läsare av tidningen Buffé fastnade för den här äppelsmulpajen. Det kan man se om man googlar på titeln.

  SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...