måndag, februari 06, 2012

Fisksoppa - närapå kokad på en spik

Det finns knappt några gränser alls för vad man kan åstadkomma av mat som blir över efter en måltid.... och när man slipper handla sparas ju både pengar och tid.

I ett större perspektiv kan andra positiva aspekter lyftas fram: Mindre sopor och mindre CO2-utsläpp. Finns det barn i familjen är det bra mat- och miljöfostran att inte slänga mat i onödan utan ta till vara matrester.

Även rester efter en fiskmiddag kan ges nytt liv. Fast inte är det riktigt lika lätt som fallet är med kött. Fisk är tyvärr ett av de livsmedel som inte alltid går hem hos alla.

Häromdagen blev det ganska mycket kvar efter en middag hos oss då ugnsbakad öring stod på menyn. Fisken vägde nästan 9 hg. Givetvis en alldeles för stor firre för en liten familj.

Öring













Det passar bra att äta något riktigt varmt nu när "ryssen" behagat dra av oss nordbor täcket för att plåga oss med riktigt bister vinterkyla. Den viktigaste kryddan i soppreceptet som följer är curry som är lite av en trollkonstnär när det gäller att få mat att smaka mera.

Hur tjock eller tunn en soppa ska vara brukar det ibland råda delade meningar om. Därför kan konsistensen behöva rättas till med mer grädde, en skvätt mjölk, vatten, fiskbuljong eller vitt vin. Se receptet enbart som en bas och justera efter smak och vad som står till buds.

Oerhört lätt att göra och ingen tänker på att fisken i soppan är gårdagsrester som bara värmts upp.

Soppa med fiskrester

INGREDIENSER:
3 hackade gula lökar (ca 200 g)
1-2 msk curry
2 msk smör
3 pressade vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
1 fiskbuljongtärning
3 dl grädde
200 - 300 g benfria fiskrester
salt och citronpeppar efter smak
hackad persilja

GÖR SÅ HÄR:
1. Fräs curry och hackad lök i smör några minuter.
2. Tillsätt vitlök, krossade tomater, fiskbuljongtärning och grädde.
3. Koka upp, justera konsistensen, lägg i fiskresterna och värm upp.
4. Smaka av med salt och citronpeppar och strö över persilja.

Räcker till minst 4 portioner.

Fisksoppa i kopp med tunnbrödschips













Oavsett om det handlar om rester av kokt, ugnsbakad eller pannstekt fisk kan de användas i soppan. Skinn och ben ska naturligtvis omsorgsfullt rensas bort innan fiskresterna hamnar i soppan. Det funkar bäst att göra medan fisken fortfarande är någorlunda varm. Den som föredrar det använder färsk eller frusen och tinad fiskfilé istället. Lägg bara i råa fiskbitar och sjud dem klara.

10 kommentarer:

  1. Gott med soppa!
    Och så fint att servera soppan i en sådan fin mugg :)

    SvaraRadera
  2. Jenny: Ja, det är gott med soppa. Vi försöker att äta någon slags soppa åtminstone en gång i veckan.

    Koppen ifråga är väl egentligen avsedd för té men är alldeles för stor för det ändamålet, tycker jag.

    SvaraRadera
  3. Öring! Så underbart! Nu blev jag allt lite avis!
    kram

    SvaraRadera
  4. Lena: Den öringen var den allra sista som jag hade kvar i frysen. Nätfångad i november så det var hög tid att äta upp den. Nu blir det köpefisk framöver.

    SvaraRadera
  5. Vad gott soppa. Viken fisk ska du använda i nästa soppa?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pralin: Ingen aning. Det enda ställe där jag vid den här tiden på året med säkerhet vet att jag kan få fisk är i frysdisken på ICA.

      Radera
  6. Måste hålla med om att du serverar den så snyggt i den koppen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mårtenssons: Inte kunde jag tro att den koppen skulle väcka sån uppmärksamhet. Jag var tvungen att ställa koppen med soppa i fönstret för att få någorlunda fotoljus och där kallnade härligheten fort:)

      Radera
  7. Det är trots allt så att soppa serverad i kopp är godare än i tallrik! Ser/låter härligt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lena: Fast soppkopp... låter inte det nästan lika nedsättande som såskopp...

      Radera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...