måndag, augusti 31, 2009

Delikatesskinkor från Ridderheims

Delikatessföretaget Ridderheims började i våras lansera E-nummerfria skinkor med namnen Fjällskinka rökt och Fjällskinka kokt. Granskar man produktetiketten på undersidan ser man att de förutom skinka, koksalt och vatten också innehåller cikoriarotfiber (inulin), acerola körsbär, druvsocker och kryddor.

E-nummerfria Fjällskinkor från Ridderheims













Nyfiken som jag är så googlade jag på "inulin" och "acerola" för att få veta mera.

Cikoria













*Inulin är en speciell typ av kostfiber. Det finns naturligt i hundratals vanliga livsmedel - i purjolök, kronärtskockor, sparris, lök, vitlök, bananer, vete, råg och cikoriarötter.... Ursprungligen infördes cikoria, eller vägvårda som växten också kallas, till Sverige av munkar som använde den som medicinalväxt. Den har också använts som trolldomsört och kärleksmedel. Förr trodde man att om man bar cikoriaroten i höger västficka så blev man osynlig och kunde passera låsta dörrar. (Nielsen, H. Läkeväxter förr och nu; Forum, 1991; s. 241).

Acerola Körsbär-Wikimediafoto











*Acerola körsbär härstammar från tropiska delen av Sydamerika. Trots yttre likheter är frukten inte alls släkt med vårt körsbär. Acerola har hög halt av C-vitamin men exporteras i stort sett enbart i flytande form. Den är mycket mjuk och blir därför väldigt lätt skadad. Den färska acerolafrukten förlorar dessutom snabbt smak och näring efter att den skördats. Ett faktum som gör den helt ointressant att äta som färsk frukt.

Varför Ridderheims tillsätter inulin och acerola körsbär i skinkan skulle vara intressant att känna till. Ersätter inulinet socker? Används acerolan som konserveringsmedel för att motverka härskning?

De produktprover jag nyligen fick hemskickade från Ridderheims bestod av ett par rejält stora bitar. Det blir till att äta mycket skinka framöver eftersom hållbarheten inte är så lång. I lördags skivade jag upp hela den kokta Fjällskinkan. Den var fast och fin och mycket lätt att skära i tunna skivor. Inget sladdrigt, porigt eller håligt kött. Inga skivor föll sönder i småbitar.

Hembakat hårt och mjukt tunnbröd togs fram ur frysen och närmaste grannarna bjöds oprentatiöst in på tunnbrödsmackor med skinka på kvällskröken. Det blev beröm och idel lovord för den kokta Fjällskinkan. Ingen mesig smak och lagom saltad. Den som av olika skäl inte vill äta fet och smakförstärkt, färdigkokt julskinka med stabiliserings- och vattenbindande medel har här ett gott alternativ. Fast någon griljering lär nog inte fastna på Fjällskinkan eftersom den inte har någon fettrand.

Natriumnitrit (E 250) är den överlägset mest använda tillsatsen vid tillverkning av saltade köttprodukter. Det tillsätts bland annat för att hämma tillväxt av sporbildande och skadliga bakterier. Särskilt livsfarliga är Listeria monocytogenes och Clostridium botulinum. Det gör att nitrit kan försvara sin plats inom produktionen av saltade köttprodukter.

I Fjällskinkorna tillsätts inte nitritsalt som konserveringsmedel. Det nitrit som finns i Fjällskinka bildas "indirekt" under tillverkningsprocessen. Hur det kan ske är en komplicerad historia. Den som är intresserad av kemi kan läsa om processen på den här engelska webbsidan: How Nitrates Work. Genom att Fjällskinkan "indirekt" innehåller nitrit behöver man inte heller skriva "konserveringsmedel" på produktetiketten.

Att varmrökt kassler innehåller tillsatser med E-nummer är ingen nyhet. Trots det är en god och snabblagad kasslergryta en favorit hos oss. Den förekommer rätt ofta på middagsbordet och smakar bra såväl till pasta som ris eller potatis. Klicka här för recept: Kasslergryta.

Att ersätta kasslern med den rökta Fjällskinkan går alldeles utmärkt upptäckte jag. Grytan kan förberedas och frysas in. Det är inte heller speciellt jobbigt att göra dubbel sats.

Receptet för den som vill ha en helt E-nummerfri maträtt:

Skinkgryta













E-nummerfri skinkgryta
8-10 personer

1 kg rökt strimlad Fjällskinka, strimlad
2- 4 msk curry
smör till stekning
4 dl grädde
4 msk tomatpuré utan tillsatser (Coop t ex)
2 tärningar Knorr Organic Vegetable Bouillon (ekologisk grönsaksbuljong)
4 dl grädde
2 strimlade gröna paprikor
2 strimlade röda paprikor
2 dl strimlad purjolök
4 dl crème fraiche

GÖR SÅ HÄR:
1. Fräs curryn i smöret någon minut.
2. Fräs sedan skinkstrimlorna i curryn.
3. Tillsätt grädde, buljongtärningar och tomatpuré.
4. Rör om och låt det puttra några minuter.
5. Frys in i portionsförpackningar.
6. Eller ät på direkten och fortsätt i så fall till nästa punkt .
7. Tillsätt paprika- och purjolökstrimlor samt crème fraiche när grytan ska serveras och hetta upp.

Både paprika och purjolök blir mjuka och sladdriga i frysen. Därför är det bättre att tillsätta de grönsakerna i ett sent skede.

7 kommentarer:

  1. Hej Karin! Dom har verkligen fått fart på sina skinkor nu ridderheims! Hela matbloggarvärlden kryllar av dessa små rumpor! Intressant att läsa din åsikt! Ha en trevlig kväll!

    SvaraRadera
  2. Hej Linda, Ja, verkligen... och jag tror att jag har läst varenda blogg som skrivit om Fjällskinkorna.

    SvaraRadera
  3. @Johan: Det gläder mig att du tycker det.

    SvaraRadera
  4. Hej Karin. Intressant att läsa det du skriver om skinkorna. Som det verkligen kryllar av i dagarna, det är nästan som TVreklam, man byter kanal när den kommer...

    Men det här var bra att få veta lite mer, ska klicka vidare och se hur nitrit fungerar nu.
    Ha det bra :)

    SvaraRadera
  5. Hej Birgitta: Det är alltid intressant att lära sig mer och kunskap är en lätt börda som bekant.

    SvaraRadera
  6. E-nummer är siffernamn på ämnen som har testats att vara just säkra att äta. Inulin som inte har ett E-nummer är alltså inte lika säkert att äta.

    Det finns många ämnen naturligt förekommande i ex skinka som har E-nummer men man kan ju inte skriva alla ämnen ett livsmedel innehåller så man håller sig till att skriva ut ev tillsatser.

    Ex: Om du tar en citron och pressar på fisken har fisken på tallriken nu en tillsats, E330 det vill säga citronsyra.

    Jag förstår inte varför folk hela tiden försöker undvika livsmedel märkta med e-nummer i innehållsförteckningen. Tillsatserna är trots allt till för att få produkten att smaka bättre eller håller längre vilket är positivt.

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...