måndag, juli 19, 2010

Sloppy Joes i sommarköket

Sloppy Joes "föddes" i USA för mer än ett halvsekel sedan och det är snabbmat som står sig än idag för oss som är obekymrade ätare av det mesta här i världen.

Rätten består i all sin enkelhet av köttfärs som inte formas till biffar utan steks, kryddas och serveras i hamburgerbröd (vegetarianen använder quornfärs). Färsröran smaksätts precis som man finner lämpligt. Man kan också dryga ut färsen med mycket fint tärnade rotsaker. De kommer knappast att synas. Bra för den som har barn som totalvägrar att äta grönsaker.

En Sloppy Joe












Det här är absolut ingenting för matsnobbar eller ketchupföraktande finsmakare. Det är mat för den som inte vill spendera alltför många timmar i sommarköket med att laga mat utan vill göra det enkelt för sig. Gott och mättande men ganska söligt att äta. Grovt hamburgerbröd som innhåller nyttiga fibrer finns att köpa färdigt.

INGREDIENSER:
Laga-lätt-recept som räcker till att fylla minst 4 hamburgerbröd.

4 hg mager köttfärs
1 liten gul lök, finhackad
½ grön paprika, finhackad
1 msk smör
½ tsk vitlökspulver
1 tsk senap
1-1½ dl tomatketchup
1 msk farinsocker
½-1 tsk salt
½ tsk svartpeppar


GÖR SÅ HÄR:
1. Fräs och bryn färsen i smör, rör med trägaffel så att den blir grynig.
2. Koka eller häll bort ev. vätska som bildas så att färsen blir torr.
3. Tillsätt lök och paprika.
4. Rör ner vitlökspulver, senap, tomatketchup och farinsocker.
5. Blanda noga och sänk värmen.
6. Låt det hela småputtra under omrörning i ca 20 minuter.
7. Smaka av med salt och svartpeppar.
8. Dela hamburgerbröden och gröp ur dem lite så ryms mer färsröra.
9. Fyll färsen i brödskålarna och servera eventuellt med coleslaw vid sidan av.... och inte att förglömma - servetter.

Den som har tid och lust bakar hamburgerbröden själv. Receptbankens recept har två fördelar:
1. Bröden bakas med torrjäst som man alltid kan ha hemma.
2. Degen förbereds kvällen innan, står i kylen över natten och bakas ut och gräddas morgonen därpå.

En del av vetemjölet i receptet kan med fullgott resultat ersättas med fullkornsdinkel. Här finns receptet: Receptbanken Sveriges Radio.

Hamburgerbröd












Sist av allt vill jag berätta att jag kommer att ta en bloggpaus på ett par veckor. Kanske blir uppehållet ännu längre. Motivationen att uppdatera Favoritrecept har under sommaren försvunnit någonstans. Jag hittar den inte. Nån som sett till den ???

Ha en fortsatt bra sommar!

5 kommentarer:

  1. Den kanske försvann med värmen??
    Men vi är här när du kommer tillbaka..
    Trevlig sommar..

    SvaraRadera
  2. @Växelhäxan från norrland: Skönt att veta att du finns kvar.

    När värmen kom försvann min matlust. Beror kanske på att ämnesomsättningen påverkas. Jag blir slö i värmen. Då förbrukar jag inte mycket energi och känner ingen egentlig hunger.

    SvaraRadera
  3. Ny tävling hos Den Rockande Kocken, missa inte den... http://blog.godaremat.se/template_permalink.asp?id=153

    SvaraRadera
  4. åh, den här rätten har jag gått och funderat på att göra, låter så gott. tack för att du påminde mig :)
    du får ha en fortsatt bra augustivecka :)

    SvaraRadera
  5. Molly: Javisst, det här är snabblagad och lättsam bukfyllnad och jag antar att det går minst lika bra att använda vegetarisk quornfärs till Sloppy Joes.

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...