måndag, augusti 09, 2010

Tunnbrödsrulle med norsk jungfrusill

Om ni har vägarna förbi Oslo, Bergen, Stavanger, Haugesund eller Trondheim nån gång, missa inte att provsmaka den äkta matjessillen som nu kan köpas året runt i frysdisken i en del norska butiker. Den firren ska inte förväxlas med den kryddade matjessill på burk som vi i Sverige är vana vid att äta.

Produktens norska hemsida finns här: Matjes ved Kraaijeveld

"Matjes i lompe" - dvs. kombinationen "lompe" (potatistunnbröd), matjessill, "rømme" (crème fraiche), rödbetor och lök har redan blivit ett snabbmatsbegrepp på festivaler i Norge.

Matjes i lompe. Foto: matjes.no
Jag fick tag på förpackningar innehållande 3 singelfrysta och vacuumförpackade benfria dubbla filéer som var ätklara efter upptining. Den "råa" sillen smakar mycket milt av fisk och hav och innehåller bara ½ g salt per sill. Passar utmärkt som ingrediens i en svensk tunnbrödsrulle.

Tunnbrödsrulle med norsk jungfrusill

INGREDIENSER:
1 portion
mjukt tunnbröd
smör
nykokt skivad färskpotatis
1 strimlad jungfrusillfilé
hårdkokt skivat ägg
fint hackad rödlök
fint hackad tomat
1 msk crème fraiche eller majonnäs
strimlad sallat

GÖR SÅ HÄR:
1. Smöra brödet.
2. Lägg på den skivad potatisen, sill, ägg, rödlök, tomat och sallat.
3. Toppa med lite crème fraiche eller majonnäs.
4. Rulla ihop det mjuka tunnbrödet.
5. Ta en rejäl munsbit.

Matjessillproduktionen är storindustri i Norge och råvaran är extra fet omega 3- och vitaminspäckad treårig jungfrusill, dvs. sill som ännu inte utvecklat rom eller mjölke. Det är på våren som Nordsjösillen kommer till den norska kusten för att äta sig fet. Tidigare exporterade Norge all sin fångst. Ingen färsk matjessill var till salu i Norge. Jungfrusill ("maatjesharing" på nederländska) är nämligen en efterlängtad sommardelikatess i Nederländerna.

Sillen sorteras efter fångsten i olika storlekar och rensas men all innanmat tas inte bort. Bukspottkörteln får vara kvar. Den producerar enzymer som mörar fiskköttet. Efter sortering och rensning läggs sillen i en tunna med svag saltlake och där får den ligga i ungefär 24 timmar. Fileandet sker skonsamt för hand. Sillen vacuumförpackas och fryses i minst 48 timmar för att eventuella parasiter ska dö.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...