tisdag, juli 11, 2006

Sockerkaka med röda bär

75 g smör
1½ dl mjölk
3 ägg
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
4½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver

cirka 2-3 dl hallon eller röda vinbär

GÖR SÅ HÄR:

1. Värm ugnen till 175 grader
2. Smörj och bröa en ugnspanna
3. Smält smöret och häll i mjölken
4. Vispa ägg och socker vitt och pösigt
5. Blanda bakpulvret och vaniljsockret med mjölet
6. Rör ner mjölkblandningen i smeten
7. Rör sedan ner mjölblandningen
8. I med bär precis innan formen sätts i ugnen, nedre delen med gallret på botten

Gräddningstid ca 40-45 min

Djupfrysta, lösfrysta bär kan användas. Om man vill piffa upp sockerkakan kan man röra ihop och bre på en glasyr gjord av philadelphiaost, florsocker, vaniljsocker, smält, avsvalnat smör eller margarin och ett par droppar röd karamellfärg för färgens skull. Utan glasyr går det utmärkt att frysa in kakan.

Sockerkaka med röda vinbär


11 kommentarer:

  1. Den här kakan blir toppen med blåbär och hallon! Riktigt god och roligt att bjuda på!

    Fredrik

    SvaraRadera
  2. Hej Fredrik: Hallon och blåbär minsann ... Vad ska vi kalla den kakan? Drottningkaka kanske?

    SvaraRadera
  3. varför finns det ingen tid på hur länge den ska vara inne i ugnen?

    Bigitta

    SvaraRadera
  4. Hej Anonym: Kakan är klar när den börjar släppa från kanten ... man ser när ytterkanterna drar sig inåt från bakformen ... det kan variera men 35-40 minuter kan vara ett riktmärke.

    SvaraRadera
  5. hej igen hur mycket av allt från glasyren ska de vara ?

    SvaraRadera
  6. Hej, jag har inga exakta mått på glasyren. Det finns "miljoner" recept på Philadelphiaglasyr. Du kan t ex helt strunta i smöret/margarinet och göra glasyren enklare och magrare. Ta 300 gram rumstempererad Philadelphia cream cheese, 2-3 dl florsocker eller mer.. det beror helt på hur söt glasyr du vill ha ... 1 tsk vaniljsocker. Vispa allt fluffigt och rör ner 2-3 droppar röd karamellfärg om du vill ha färg.

    SvaraRadera
  7. Bären sjunker alltid till botten för mej... hur undviker man det eg.?

    SvaraRadera
  8. Anonym: Använder du frysta bär? De har alltid en tendens att genast vilja söka sig mot botten. Speciellt om kaksmeten är tunn och inte tjock.

    När man tillsätter blåbär, vinbär, hallon, choklad, russin, hackade nötter och så vidare i en smet och tillsatserna sjunker så beror det på tyngdkraften... eller gravitationen som det heter på finare språk.

    För att sätta stopp för det kan man om man vill prova med att mjöla tillsatserna. I det här fallet bären. Då bör dom absolut kunna hålla sig på plats.

    En annan sak att tänka på är att när bären lagts i smeten ska kaksmeten in i ugnen omedelbart och utan dröjsmål. Ugnsvärmen "låser" så att säga bären på plats och de hinner aldrig sjunka till botten.

    SvaraRadera
  9. Tack Karin, hade tinat min frysta bär innan men får prova att mjöla nästa gång. (ledsen att jag svarar så sent)

    SvaraRadera
  10. Anonym: Bättre svara än aldrig:)

    SvaraRadera
  11. Jättegod kaka - tack för receptet!

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...