När det enda som finns i grönsaksväg i kylskåpet är ett vitkålshuvud, vad gör man då om man vill göra en sallad? En enkel råriven kanske, men någon större kulinarisk upplevelse blir inte det. Istället "tager man vad man haver" och gör en varm sallad av vitkålen.
INGREDIENSER:
3-4 portioner
400 - 500 g vitkål
1 dl solrosfrön
1 msk pressad citronsaft
1 -2 msk flytande honung
1-2 tsk riven färsk ingefära
2-3 vitlöksklyftor
½ - 1 tsk salt
1 krm svartpeppar
matolja till stekning
GÖR SÅ HÄR:
1. Finstrimla vitkålen
2. Rosta solrosfröna lätt i en torr het gjutjärnspanna
3. Fräs vitkålssstrimlorna i matoljan utan att bryna
4. Tillsätt citronsaft, honung, ingefära och pressad vitlök
5. Smaka av med salt och peppar
6. Strö till sist över de rostade solrosfröna
Gott, snabblagat och enkelt. Serveras till en skiva grillat eller stekt kött, exempelvis fläskkarré och en klick av det lilla extra; en kall sås ur sortimentet färdigt smaksatta såser eller en hemgjord sås; matyoghurt smaksatt med majonnäs, thai chilisås, sambal oelek, lite vitlök, salt och peppar.
Måste provas! Din blogg är en veritabel guldgruva!
SvaraRaderaTack för komplimangen Lilla B.
SvaraRaderaDet var bara en ynka bit kvar av hela det stora vitkålshuvudet idag. Riven räckte det precis till att göra salladen för 2 pers och som tillbehör till stekta kycklingfiléer, sötsur thai chilisås och ris. I all sin enkelhet - gott