"Återvänd till tallriksmetoden".
Den uppmaningen stod att läsa i Aftonbladet igår. Professor Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk kemi vid Lunds universitet, specialist på aptitreglering, rekommenderar oss att återvända till den klassiska husmanskosten och sågar samtidigt GI-metoderna.
För den som eventuellt inte kommer ihåg eller inte hört talas om tallriksmetoden , kommer här en repetion:
1/3 protein, (kött, fisk. ägg), 1/3 kolhydrater (potatis, ris, pasta, bröd) och 1/3 grön - eller rotsaker, frukt och bär.
Dags alltså att plocka fram ett gammalt favoritrecept.
INGREDIENSER:
4 personer
700 - 800 g fläskkarré
2 dl köttbuljong
smör och olja till stekning
salt, ingefära och vitpeppar från kvarnen
GÖR SÅ HÄR:
1. Gnid karrén med salt, peppar och ingefära
2. Bryn karrén runt om i smör och lite olja
3. Lyft över karrén till en gryta och tillsätt köttbuljong
4. Sjud fläskkarrén till 80 graders innertemperatur.
5. Vänd köttet några gånger under koktiden.
6. Rulla in karrén i smörpapper
7. Låt den vila på halvvarm plats.
SKYSÅS:
1. Sila och smaka av skyn; om skyn är för salt, späd med vatten eller buljong
2. Beräkna ½ -1 dl skysås per portion.
3. Rör ut potatismjölet i lite kallt vatten ( 2 tsk till 4 dl sky)
4. Koka upp skyn, häll i redningen under omrörning och låt den få ett uppkok
5. Smaka av väl
Servera karrén uppskuren i tunna skivor med sås, kokt potatis, äppelmos och grönsaker.
Mums! Det där har jag lagat massor av gånger fast det var bra länge sen sist.
SvaraRaderaHade nästan glömt av den rätten.
Lilla b: Oftast blir det väl grillskivor av karrén förstås, speciellt varma vår- och sommardagar. Det är ju ofta specialpris på karré vintertid. Du får passa på då. Hederlig gammaldags husmanskost som omväxling. Inte dumt alls.
SvaraRadera