

Några exempel på mått som man kan stöta på i gamla kokböcker:
*1 tkp = 2-2½ dl
*1 kkp = 1½ dl
*1 kkp vetemjöl = 75 g
*1 kkp strösocker = (drygt) 125 g
*1 msk smält smör = 15-20 g
*1 stor msk fast smör = 30 g
Här är receptet på en mjuk kaka. Original: 1940-tal - nu mätt med moderna mått. Ingefära, kanel och kryddnejlikor sprider ljuvliga dofter i köket även andra tider på året, inte bara under jul. På Bloggen med undertitel Reflektioner nämner Sara holländska "Koek" som en favorit och som visst ska påminna lite om vår mjuka pepparkaka. Äts med smör på (Bregott).
MJUK PEPPARKAKA
1 ägg
2 dl socker
2 msk lingonsylt
2 dl vetemjöl
1 ½ dl rågmjöl (grovt eller fint)
1 tsk bikarbonat
½ tsk kanel
½ tsk kryddnejlika
½ tsk ingefära
3 dl gräddmjölk
50 g smält smör eller margarin
GÖR SÅ HÄR:
1. Rör ihop ägg och socker, tillsätt lingonsylten
2. Blanda mjölsorterna med bikarbonat och kryddor
3. Rör ner omväxlande med gräddmjölken
4. Sist tillsättes det smälta smöret eller margarinet
5. Häll smeten i en smord och bröad avlång form, 1 ½ liter
6. Grädda i nedre delen av ugnen i 175° tills kakan känns torr, ca 40 min..
kanske jag skulle prova att baka någon gång :)
SvaraRaderaJag gillar mjuk pepparkaka också.
Hej Sara,
SvaraRaderaBrukar du inte baka alls? Då kanske du vågar dig på att baka "Farmors kaka". Jag är lite nyfiken på den eftersom den saknar matfett. Tänkte prova att baka den fredags men kryddnejlika saknades förstås i kryddskåpet.
Hej!
SvaraRaderajo jag brukar baka, men det blir mest matbröd :). Kryddnejlikor är en typisk krydda som i alla fall jag inte alltid har hemma.
Nej Sara, kryddnejlikor använder vi svenskar inte speciellt flitigt. Det är en julkrydda för oss.
SvaraRadera