För tillfället pågår "Operation frysstädning" hemma hos mig med förhoppning om att i juli-september på nytt kunna fylla frysen med bär och kött.
Ett relativt stort paket älgkalvkött märkt "Till köttfärs" hade länge nog skjutits på framtiden. Det i sin tur beror på att elektriska köttkvarnen säckat ihop. Någon ny lär det inte bli. Alltså fick mammas gamla Husqvarna Reliance nr 10 komma till användning.
INGREDIENSER:
4 pers
5 hg älgfärs
ca 50 g bakad leverpastej
2 ägg, uppvispade
3-4 msk ströbröd*
2 msk riven gul lök
1½ dl grädde
1 msk kinesisk soja
2 buljongtärningar smälta i 1 dl vatten
1 msk rödvin
1 krm svartpeppar, ev. salt
TILL STEKNING: Smör
GÖR SÅ HÄR:
1. Låt ströbrödet svälla i buljong, grädde, vin, soja och uppvispade ägg
2. Tillsätt leverpastej, lök och svartpeppar
3. Blanda ihop allting till en smidig smet
4. Provstek en bit färs och smaka av, eventuellt behövs inget salt
5. Olja händerna och forma biffarna
6. Bryn smöret i en stekpanna
7. Bryn biffarna först på var sida, sänk värmen och efterstek några minuter
8. Stek inte för många samtidigt
Servera biffarna med nykokt potatis, svampstuvning, gelé eller lingon, persilja, saltgurka och grönsaker.
*Ta 1-2 kokta, kalla, mosade potatisar eller uppblött inkråm från franskbröd istället för ströbröd.
Biffarna kan förstås frysas. Bryn dem då bara någon minut på varje sida så att de får färg och yta. Genomstek inte utan låt dem vara råa inuti. Packa in dem kalla, en och en, i plastfolie. Lägg dem sedan i en frysförpackning.
Underbart att se kvarnen på bild!! Jag har en likadan. Också arvegods.
SvaraRaderaDe här gamla kvarnarna går ju bara inte att slita ut.. och vilken kvalitet på köttfärsen det blir, när man mal renskuret och välputsat kött för hand. Inga senor, inga hinnor.
SvaraRadera