"Kanelbullen är ett svenskt bakverk som härstammar från 1920-talet. Kanelbullen introducerades då tillgången på ingredienser ökade efter första världskriget". Så står det i Wikipedia.
Huruvida det nu ursprungligen är en svensk bulle eller inte, vill jag låta vara osagt. Kanelbullar bakas även i andra länder och redovisas på bloggar. Det här är bara några få, slumpvis utvalda, exempel 4
Meg´s Vegan Recipes
Obachan's Kitchen & Balcony Garden
Madam Chow´s Kitchen
Bunnyfoot
INGREDIENSER:
cirka 32 bullar
50 g jäst eller 2 påsar torrjäst
200 g smör, mjukt, rumsvarmt
5 dl varm mjölk (37 °)
2 dl socker
½-1 tsk salt
1 tsk mald kardemumma
ca 13-14 dl vetemjöl
FYLLNING:
75-100 g smör, mjukt, rumsvarmt
1 dl socker
2-3 msk kanel
PENSLING:
uppvispat ägg + pärlsocker
GÖR SÅ HÄR:
* Smula jästen i en bunke och rör ut den med lite av mjölken
* Blanda mjölk, jäst, salt, kardemumma och socker
* Tillsätt hälften av mjölet och rör om
* Tillsätt det mjuka smöret och resten av vetemjölet
* Arbeta till en mjuk och smidig deg
* Arbeta 10-15 min. för hand, 5-10 min. i maskin
* Degen ska lösgöra sig från skålen
* Jäs den övertäckt i rumstemperatur ca 30 min.
* Ta upp degen på mjölat bakbord, arbeta ev. in mer mjöl
* Dela degen i två delar, kavla ut varje del till en rektangel, ca 5 mm tjock
* Bred på smör, strö på socker och kanel på varje del
* Rulla ihop från långsidan och skär i 2-3 cm breda bitar
* Lägg bullarna med skärsidan upp i pappersformar
* Eller lägg dem direkt på bakplåtspapper på plåt
* Värm ugnen till 200-230°
* Jäs bullarna övertäckta, ca 30 min.
* Tryck till bullarna lite så att de blir plattare
* Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker
* Grädda i mitten av ugnen 8-10 minuter (de ska vara ganska ljusa)
* Låt de kallna på galler under bakduk
Det var kanelsnäckor. Om man struntar i pappersformarna finns en risk att bullarna blir torra, eftersom fyllningen rinner ut. Känner man eventuellt för att krångla till det, kan degen också bakas ut till exempelvis "knutar". En metod som inte är lätt att förklara och inte heller är lätt att genomföra för den som är ovan vid att baka.
GÖR SÅ HÄR:
Dela degen och kavla ut varje del till en rektangulär platta. Blanda ihop fyllningen och bred ut den på plattorna. Vik ihop från långsidan, som ett lock. Skär varje del tvärsöver i remsor. Skär ett snitt i varje remsa på mitten. Inte ända upp. Degbiten ska nu se se ut som ett par byxor. Håll i "byxkanten" med ena handen. Tvinna samman "benen" med den andra handen. Vrid till en knut och fäst ändarna på undersidan av bullen.
Låter inte som ett dumt recept det. Det var ju precis kanelbullens dag också. :)
SvaraRaderaFin blogg du har förresten, Kram!
Kanelbullar recept
@Recept: I år missade jag Kanelbullens Dag helt och hållet. Det får bli bullfest någon annan dag istället.
SvaraRadera