Persikor och nektariner är nära släkt. En enda gen skiljer. Den som ger fjunigheten. Om man vill skulle man kunna kalla nektariner för "fjunlösa persikor". Men smaken och aromen är inte densamma.
Nektariner har sålts till extrapris under en tid. De var inte särskilt goda att äta rätt upp och ner - om sanningen ska fram. Smaken var faktiskt riktigt trist. De behövde hjälp och sällskap.
Jag "grävde djupt" innan jag fann ett spännande nektarinrecept. Resultatet blev en snabbgjord, fräsch, vegetarisk sallad med färg, doft, smak och textur.
Varsågod! Med benäget tillstånd från denna sajt ber jag att få presentera en svensk variant av ett kaliforniskt recept: "Nectarine Melba Salad".
INGREDIENSER:
1 förpackning blandade gröna salladsblad (ca 150 g)
5 finstrimlade salladslökar (grön lök)
1 urkärnad nektarin, skuren i bitar
½ dl rostade och hackade pecannötter
2 ½ dl färska hallon
Nektarin vinegrett :
1 1/4 dl (1-2 st) mosade nektariner
3 msk extra virgin olivolja
2 msk nypressad citronsaft
1 msk honung
1/4 tsk salt
smakas av med nymalen peppar
GÖR SÅ HÄR:
1. Lägg salladsblad, lök, nektariner och nötter i en skål.
2. Vispa ihop ingredienserna till dressingen.
3. Häll den över salladen och rör om.
4. Toppa med hallonen och vänd runt försiktigt.
Källa: © Courtesy of California Tree Fruit Agreement
Underbar sallad, man får en helt annan dimension när man blandar i frukt i maten!
SvaraRaderaJa, det är sant. Jag köpte nektariner idag igen. Dyrare, men bättre kvalitet.
SvaraRaderaSka definitivt prova salladen, nya salladsrecept behövs allrid. Kul me frukt i också
SvaraRaderaHej Matfredochstil! Numera är vi ju inte rädda för att blanda friskt och experimentera i köket. Nektariner passar alldeles utmärkt att blanda i sallad.
SvaraRadera