onsdag, oktober 10, 2007

Dillkött

När min mamma kokade dillkött (eller dillfrikassé som samma gryta hette), då var den rätten vardagsmat. Traditonell svensk husmanskost blir mer och mer sällsynt på vårt middagsbord, då jag istället inspireras av och lagar mat med utländskt ursprung.


Dillkött (eller frikassé som lär betyda sammelsurium)
















Jag har varit gift med samma man i mer än 40 år. Han äter allt med god aptit, men saknar klassisk svensk husmanskost emellanåt. När min man får bestämma mat, kan dillkött på kalv stå på önskelistan. Kalvkött är dyrt. Det är mycket svårt att få tag på.

INGREDIENSER:
4 pers

1 kg kalvkött
8 vitpepparkorn
1 lagerblad
1 morot
1 bit purjolök
1 gul lök
1 knippe persilja
2 tsk salt
vatten


SÅS:

25 - 50 g smör
nymalen peppar
3 msk vetemjöl
5 dl silad buljong
½ dl grädde
1 tsk salt (om buljongen inte är nog salt)
1 ½ msk strösocker
1 msk ättiksprit, 12%, (kan bytas ut mot citronsaft)
ca 1 dl finhackad dill
(ev. ½ msk kallt smör om man vill ha såsen blankare)



GÖR SÅ HÄR:

* Skala morot och lök, skölj purjolöksbiten.
* Skär köttet i bitar med ca 3 centimeters sida.
* Ge köttbitarna ett uppkok på några minuter i osaltat vatten.
* Slå bort vattnet och skölj kött och kastrull.
* Börja om med nytt lättsaltat vatten.
* Tillsätt grönsaker och kryddor, koka upp och sjud minst 1 timme.
* Sila av 5 dl buljong.
* Fräs ihop smör, vetemjöl och nymalen peppar.
* Späd med buljong och småkoka under vispning 5-10 minuter.
* Avrunda såsen med grädde.
* Smaka av noga med salt, socker och ättiksprit (det ska smaka sötsyrligt).
* Lägg i dillen och sjud såsen ett par minuter till.
* Lägg i köttet och låt allt bli genomvarmt.

I gamla originalrecept förekommer avredning av såsen med äggula och grädde istället för en bottenredning med vetemjöl och smör (betydligt tryggare). Reder man av med äggula och grädde får inte den redningen röras ner i en kokande gryta. Det blir misslyckat. Man får då strimlor av äggula som simmar omkring i en fortfarande oavredd gryta.

7 kommentarer:

  1. Åh, barndomsminnen även för mig. Jag gjorde dillfrikassé när våra barn var små. Liksom i min barndom blev det soppa på buljongen dagen efter med överblivet kött nerskuret och nya grönsaker i. Jättegott.

    SvaraRadera
  2. Lilla B: Det var klimp också i mammas köttsoppa. Ingen märkvärdig klimp med ägg och sån´t, utan helt enkelt vetemjöl, vatten och lite salt som blandades till en tjockflytande massa och sedan portionerades ner i kokande buljong.

    SvaraRadera
  3. persilja??? nä en knippe dill ska väll kokas med köttet?

    SvaraRadera
  4. Jenny: Visst kan dillstjälkar kokas med köttet om man föredrar det. Dill eller persilja i själva köttkoket spelar mindre roll. I slutändan är det ändå den färska dillen i såsen som ger rätten karaktär.

    SvaraRadera
  5. klart man ska göra dillkött idag också, det är ju så enkelt! Jag brukar skippa morrötter och koka köttet direkt med en grönsaksbuljongtärning. Stroganoff kött går utmärkt.

    SvaraRadera
  6. Nina: Bra tips att använda stroganoffkött. Det blir ju bra mycket billigare och dessutom finns det året om. Kalvkött däremot måste åtminstone jag beställa i förväg.

    SvaraRadera
  7. Dillkött är verkligen fantastiskt gott!

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...