lördag, november 17, 2007

Bakelser av en sockerkaka i långpanna

Saftig och luftig sockerkaka som kan skäras i ca 5 x 7 cm stora kakor och läggas ihop med fyllning och garnering. Snabbt förvandlas sockerkakan till enkla men läckra bakelser efter egen fantasi.

INGREDIENSER:
150 g smör
3 ägg
2 dl socker
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
rivet skal av en apelsin

GÖR SÅ HÄR:
1. Värm ugnen till 200-225 grader.
2. Smält smöret och låt det svalna.
3. Vispa ägg och socker riktigt pösigt.
4. Blanda mjölet med bakpulvret och sikta ner i smeten.
5. Smaksätt smeten med rivet apelsinskal.
6. Rör ner det smälta smöret.
7. Häll smeten i en långpanna, 25 x 35 cm, klädd med smort och bröat bakpapper.
8. Grädda strax under mitten av ugnen i 10 - 15 min. eller tills kakan känns torr.

Fruktbakelse

Fruktbakelse
Skär sockerkakan i bitar. Lägg ihop två och två med vispad grädde emellan. Toppa med skivad kiwi, vindruvor och vispad grädde - eller garnera med vad som finns hemma av andra frukter och bär.

"Zuppa Inglese"

Zuppa Inglese
Skär sockerkakan i bitar. Vispa vaniljvisp hårt. Droppa pressad apelsinsaft, apelsinlikör eller rom över kakorna. Bred sylt över varje bit och klicka på vaniljsåsen. Lägg ihop kakbitarna två och två och ställ dem kallt en timme eller så. Vispa sedan grädde och spritsa över bakelserna. Garnera med riven mörk choklad.

Zuppa Inglese är namnet på en klassisk italiensk dessert. Ett mycket märkligt namn på en efterrätt förresten, eftersom "zuppa inglese", ord för ord, kan översättas till "Engelsk Soppa". Det kan förklaras.

Vårt svenska ord "soppa" hette på gammalsvenska "suppa" - ett låneord från tyskans "Suppe". Ordet "suppa" är besläktat med ordet "supa". Ett gammalt ord som betyder "mat som äts med sked". Franska språkets "soupe" betydde ursprungligen en brödskiva doppad i soppa. Detsamma gäller italienskans "zuppa".

Trifle
Troligtvis har "zuppa inglese" sitt historiska ursprung i en klassisk brittisk efterrätt - en Trifle, dvs. en struntsak, en bagatell, någonting som har litet värde.

Den engelska "trifeln" är definitivt ingen bagatell. Tvärtom. En Trifle är en lager-på-lager dessert som packas i en skål. Innehållet kan bestå av tjock kräm, maränger, vispad grädde, frukt och sockerkaksskivor som blötts upp med någon alkoholhaltig dryck eller fruktjuice.

6 kommentarer:

 1. En smarrig bakelse skulle passa perfekt till mitt lördagskaffe. Idag ska dock alla fönster putsas så det får bli bakning en annan dag. Men gud vad de ser goda ut!!!!!!

  SvaraRadera
 2. Anna-Maria: Här är fönsterputsning uteslutet, åtminstone utvändigt, även om det just idag är töväder. Jag håller mig varm vid spisen istället.

  SvaraRadera
 3. Maja: Egentligen är det ju bara små minitårtor.

  SvaraRadera
 4. Den ser bra ut ska göra den till min mans 50-års dag den 28/5.

  SvaraRadera
 5. Hej, Eav Ek, Det blir alltså ingen tårta till jubilaren då.

  SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...