måndag, november 12, 2007

Superfrasig Smulpaj med Mango

I fruktdisken låg häromdagen några riktigt stora mangofrukter. Mango säljs oftast till styckepris och inte till kilopris. De kostade 9:90/st. En enda räckte för att göra en enkel men ändå läcker efterrätt till 2 personer .

Paj med Vaniljglass


I Indien kallas mangon frukternas kung. Där uppskattas den inte bara för smakens skull utan påträffas också i gamla sagor och sägner med religiösa budskap.

INGREDIENSER:
Fyllningen räcker till 2 personer
* 1 mango, stor, mogen och söt
* ½ dl farinsocker
* 1 knivsudd riven muskot
* 1 krm malen kryddnejlika
* ½ tsk malen kanel

Smultäcke


SMULTÄCKE:
Blandningen räcker till 4-6 personer
* 1 ½ dl vetemjöl
* 1 dl farinsocker
* 1 ½ dl flytande Smör & Rapsolja
* 4 ½ dl cornflakes
* ½ dl solrosfrön

GÖR SÅ HÄR:
1. Sätt ugnen på 200-225 grader.
2. Skala och skiva mangon och lägg över i en kastrull.
3. Tillsätt kryddor och farinsocker.
4. Sjud under försiktig omrörning i högst 5 minuter.
5. Lyft kastrullen av plattan.
6. Blanda övriga torra ingredienser i en skål.
7. Häll på matfettet och arbeta ihop till en smulig blandning.
8. Fördela mangon jämnt i en väl smord form och strö över smulblandningen.
9. Grädda i mitten av ugnen ca 2o-25 minuter och servera pajen lätt avsvalnad med vaniljglass.

Ingenting ont som inte har något gott i sig, sägs det.
För mango kan motsatsen gälla. Ingenting gott som inte har något ont i sig. Det är inte lätt skiva en mango. I mitten någonstans finns en platt bred kärna. En kärna som inte alltid ligger där man tror att den ska vara. Mangoskalet påstås vara rikt på antioxidanter och andra mer eller mindre nyttiga ämnen. Men ät det inte! Det är giftigt. Skalet kan dessutom orsaka allergiska reaktioner på huden hos den som är känslig.

6 kommentarer:

 1. Jisses vad gott det låter! Länge sen jag köpte mango nu. Gjorde en mangomousse som det blev väldigt mycket av och åt i flera dagar tror jag...sen blev det en mangopaus men nu så...

  SvaraRadera
 2. Anna-Maria: Det blev riktigt gott och täcket är rejält knaprigt. I fruktdisken finns det ju numera massor av dyra och mer eller mindre märkliga frukter. Jag vet inte alltid vad jag ska göra med dom - mer än att äta dom rätt upp och ner. Mango har ju funnits länge och den frukten tycker jag är användbar till mycket.

  SvaraRadera
 3. Ser väldigt gott ut. Smultäcket med cornflakes och solrosfrön måste vara underbart! Blir till att testa den här pajen.

  SvaraRadera
 4. Lina: Javisst. Det är gott - mer tuggmotstånd än en vanlig smuldeg. Äpplen med socker och kanel i botten istället för mangofyllningen blir säkert gott också.

  SvaraRadera
 5. Hm... detta måste jag nog testa!

  Och tack för länken till sjalen! Den var i rätt färg och jag har nu beställt den.

  SvaraRadera
 6. Nina: Jag hoppas du inte blir besviken. Jag brukar själv handla en hel del via nätet. Jag har otroligt nog bara goda erfarenheter. Snabba leveranser och snabba svar när man undrar över något.

  SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...