tisdag, februari 05, 2008

Lamingtons - Kakor med Chokladglasyr & Kokos

"Lamingtons" är populära kakor - framför allt "down under". De består helt enkelt av sockerkaksbitar som doppas i chokladglasyr och kokosflingor. Från början var det här ett sätt att ta tillvara en sockerkaka som sett sina bästa dagar. Det kan vara bra att veta. Sockerkakan måste nämligen vara av den fasta och stabila sorten annars riskerar det här att bli en smulig och kladdig historia. Jag tar det säkra före det osäkra och djupfryser sockerkaksbitarna först. Sedan glaserar jag dem utan upptining.

 INGREDIENSER:
1 sockerkaka bakad i en mindre långpanna skuren i rutor, ca 4x4 cm

GLASYR:
50 gram smör 2 msk kakaopulver 
1 dl kokhett vatten 
350 gram florsocker (60 gram är ca 1 dl)
ca 1 ½ påse kokosflingor att rulla kakorna i 

GÖR SÅ HÄR:
1. Vispa ner och lös upp kakaopulvret i hett vatten.
2. Smält smöret och vispa i.
3. Sikta florsockret och blanda allt väl.
4. Häll kokosflingorna i en plastpåse eller en djup skål.
5. Doppa och vänd runt sockerkaksbitarna i chokladglasyren.
6. Rulla dem sedan i kokosflingorna - en i taget.
7. Lägg över på ett ugnsgaller med en plåt under.
8. Låt chokladglasyren stelna och förvara sedan kakorna i en burk med lock i kylskåpet.

Vid senaste "lamingtonbaket" ersatte jag vattnet med nybryggt kaffe. Det var inte vilket kaffe som helst utan en smaksatt bryggkaffesort. Jag använde en kaffeblandning med smak av apelsin och choklad. Passar mycket bra i det här sammanhanget. Det finns andra smaksatta kaffeblandningar som skulle kunna vara lämpliga att använda som smaksättning.

Ingen vet med säkerhet varför kakorna kallas för Lamingtons. Det finns som vanligt flera teorier. En längre beskrivning av bakverket finns här 4 Lamington (engelskspråkig).

7 kommentarer:

 1. Ett tips förresten för att få en mer fast sockerkaka är att använda vetemjöl special och/eller inte vispa äggen alltför mycket.

  Jag använde vetemjöl special en gång när jag blev sugen på att baka och egentligen inte hade ingredienser hemma. Jag hade dessutom i banan, så det blev en väldigt fast kaka.

  SvaraRadera
 2. Tack för tipset Emma. En fast och stadig sockerkaka är ju alldeles nödvändigt i det här fallet eftersom kakbitarna ska rullas runt i glasyren.

  SvaraRadera
 3. Jättegoda kakor! Är det OK om jag använder receptet till ett arbete om Australien som jag ska göra i min klass i höst?
  Jag anger dig som källa.

  SvaraRadera
 4. @Anonym: Absolut. Go ahead!

  SvaraRadera
 5. Ja, de verkar ju nästan vara samma:) Kärt barn har många namn:) Tack för läsningen, altid kul med lite mer info:)

  SvaraRadera
 6. Något tips om hur man kan få sockerkakan stel utan att frysa in den?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anomym: Nej, det har jag inga tips på. Du vill väl inte spara en nybakad sockerkaka tills den börjar bli gammal och hård?

   Radera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...