tisdag, april 29, 2008

Kryddad Banankaka

En sötaktig doft strömmade emot mig när jag öppnade ytterdörren. Doften spårades till vardagsrummet och fruktskålen som innehöll två bananer.

Lämnas bananer ensamma hemma några dagar avslöjar de minsann sin "mörka" sida. Stärkelsen förvandlar de till socker och trots sötman är de inte alls goda att äta längre. Åtminstone inte rakt upp och ner. Vad gör man då om man inte vill kasta övermogna bananer i soporna?

Precis som bär kan de mosas, frysas och användas vid ett senare tillfälle - till banansmoothies, bananmuffins eller banankaka. Mitt val blev en lättbakad och god banankaka. Recept från ICA.se: Banankaka med mango och passionssås

Kaksmeten smaksätts med kanel, ingefära och kaffe. Det ger arom och minskar samtidigt smaken av banan en aning.

Ingredienser








INGREDIENSER:
100 g smör eller margarin
3 dl strösocker
2 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk malen ingefära
2 tsk malen kanel
2 bananer
½ dl kallt kaffe


GÖR SÅ HÄR:
1. Värm ugnen till 175 grader.
2. Smörj och bröa en rund bakform, ca 24 cm i diameter
3. Rör matfett och socker smidigt och poröst.
4. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör om.
5. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat och kryddor och sikta ner i smeten.
6. Mosa bananerna med kaffet och rör sedan ner bananmoset.
7. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 40-45 min.
8. Låt kakan svalna i formen innan den stjälps upp på ett fat.

Enkel sås gjord enbart på några passionsfrukter:










INGREDIENSER:
100 g urgröpt passionsfruktkött
ca 3 msk strösocker
3 tsk vatten
1 krm maizenamjöl

GÖR SÅ HÄR:
1. Ta fram en liten kastrull.
2. Koka upp passionsfruktköttet, socker, vatten och maizena.
3. Sjud på låg värme högst 2 minuter.
4. Lägg på ett lock och kyl såsen.

Recipe in English:
Spiced Banana Cake

10 kommentarer:

  1. oh vad gott det verkar :)

    SvaraRadera
  2. Catty:... och saftig:)

    SvaraRadera
  3. stackars :( det är strålande fint väder i malmö :)

    SvaraRadera
  4. Mm det lät gott det ska jag prova nu till helgen. Bra, snygg och välskriven Blogg för övrigt som jag kommer återkomma till. Titta gärna in på http://hygienkonsult.blogspot.com som är ett mirsmars av lite skåpmat, lite skräpmat, en krydda i tillvaron och lite matnyttigt..

    SvaraRadera
  5. Hej Karin! Vill bara tacka för ditt underbara tips! Har suttit och kollat på sidan nu och det finns hur mycket som helst jag vill ha!

    SvaraRadera
  6. Lina: "Fönstershoppar" du på Internet eller handlar du? Att beställa från länder utanför EU är en hel vetenskap. Det tillkommer ju t ex tullavgifter.

    SvaraRadera
  7. Ett annat tips som jag brukar använda dem till är bananmuffins enligt coops recept...och sen bakar jag alltid på vaniljyoghurt. De blir jätteluftiga och goda.

    SvaraRadera
  8. Bellan: Det var ett bra tips att använda vaniljyoghurt till bakning. Det ska jag komma ihåg.

    SvaraRadera
  9. Banankaka är alltid gott!
    Fin blogg du har förresten, Kram!
    Bananmuffins recept

    SvaraRadera
  10. @Gabriel: Tack så mycket. Önskar bara att jag hade en digitalkamera att ta bilder med. Det blir lite si och så med webbkameran ibland.

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...