Jag gillar det indiska tunnbrödet "naan" som i Indien och på indiska restauranger serveras tillsammans med kryddstarka gryträtter. Ingen indisk curry är komplett utan detta bröd. Ofta används de istället för kniv och gaffel för att sleva i sig en såsig rätt. I Indien gräddas de i en Tandoor-ugn men bröden går bra att baka i en vanlig ugn också.
INGREDIENSER:
3 ovala bröd
3/4 dl varm mölk, något mer än fingervarm
1 tsk socker eller honung
1 tsk torrjäst
225 - 250 g Vetemjöl Special
½ tsk bakpulver
1 krm salt
1 msk matolja
3/4 dl naturell yoghurt
1 uppvispat ägg
GÖR SÅ HÄR:
* Häll mjölken i en skål + ½ tsk socker och torrjästen.
* Rör om blandningen och sätt skålen åt sidan i 15-20 minuter.
* Sikta ner mjöl, salt och bakpulver i en stor skål.
* Tillsätt resten av sockret, jästblandningen, matolja, yoghurt och det uppvispade ägget.
* Blanda ihop och forma degen till en boll.
* Knåda degbollen i 5-10 min. tills den blir mjuk och smidig.
* Forma återigen till en boll, häll lite matolja i en skål och rulla degbollen i matoljan.
* Täck över med plastfolie och jäs på ett varmt ställe till dubbel storlek, 2-3 timmar.
* Värm ugnen på grill eller övervärme till högsta temperatur.
* Stoppa in en bakplåt så att den blir het.
* Knåda degen igen när den jäst klart - ta mjöl på händerna om den kladdar.
* Forma sedan degen till 3 lika stora bollar och dra eller kavla snabbt ut varje boll till ett avlångt naan-bröd, ca 25 cm långt och 13 cm brett.
* Lägg bröden på den heta plåten, grädda i mitten av ugnen i 3 minuter - nu ska det bli luftbubblor.
* Placera sedan plåten på översta falsen, grädda i en ½ minut till eller tills ytan börjar få bruna fläckar.
* Ta ut plåten, pensla eventuellt bröden med smält smör och håll dem varma i en ren handuk tills de ska användas.
Om du tycker om naan-bröd prova det här receptet. Det är väl värt den tid det tar. Det enda som tar tid är jäsningen. Att göra själva degen och att baka ut den går fort. Mest praktiskt är det att göra långa, ovala bröd eftersom tre stycken lätt får plats på en stor plåt och kan gräddas samtidigt. Men man kan forma dem som man vill - runda, rektangulära, päron- eller triangelformade.
Gör inte bröden för tunna. Då blir de knapriga. Gör dem inte heller för tjocka för då blir de inte genomgräddade. Jag föredrar att använda Vetemjöl Special eftersom proteinhalten är högre än i vanligt vetemjöl och degen blir mer elastisk.
Bröden pöser upp under gräddningen och blir fluffiga. När man sedan skär dem mitt itu finns en praktisk ficka som kan fyllas med något ätbart - precis som pitabröd. Naturligtvis smakar de bäst färska och varma. Vi brukar ofta stoppa de grillade hamburgarna i kaffefilter när vi gör utflykter med små barn. De samlar upp den kladdiga dressingen. Istället för filtren kan naan-bröden användas som ett ätbart fodral för hamburgarna med tillbehör och det blir mindre skräp att ta med hem igen.
Vill man göra fler än tre är det bara att fördubbla ingredienserna i receptet och grädda i omgångar.
Kliv in i indiskan Manjula Jains kök och kolla en YouTube-video. Hon bakar Vegetariska Naanbröd utan ägg
Naanbröd är så himla gott vi gjorde det till ett indisktbröllop för inte så länge sen på Operakällaren. Ha en trevlig Halloween mvh Daniel
SvaraRaderaHej Daniel: Vilka spännande rätter Operakällaren måste ha bjudit på då! Bröllop och rikligt med god mat hör ju ihop. På en indisk bröllopsmiddag lär väl inte enkla chappattibröd duga, antar jag.
SvaraRaderaHej hej!
SvaraRaderaTänkte höra om det finns någon chans att du kan ge mig något bra recept på lunch att käka på jobbet. Är nämligen rätt trött på gorbys och varma koppen. Har t o m kastat ihop en tävling bara för att få nya idéer och inspiration. Delta gärna om du har tid och lust:
http://www.valkommen.se/article-1225222991.html
Leffe
Hej Leffe! Får du inte mat över när du lagar middag?
SvaraRaderaLaga mer mat än vad som går åt så blir det över till matlåda nästa dag.
Frys in matrester (inte kokt potatis) i matlådor.
Det är det bästa tipset jag kan ge.
Jag ääääälskar Naan-bröd och varje gång jag lagar indiskt hemma och vill ha det till, har affären slut på det. Tack för detta recept! Nu kan jag baka det själv. Jag har aldrig blivit färdig att söka efter något recept, men nu måste jag ta mig i kragen. Tack!
SvaraRaderaKRAMEN!
Hej Mors Deka: Då har du kanske sett att i en del modernare naan-recept använder man enbart bakpulver och ingen jäst. Jag tycker inte att brödet blir lika bra utan jäst. Baka en större sats och frys in så har du tillgång till naan när du vill. Värm dom bara en stund i mikron eller i ugnen innan de ska serveras.
SvaraRadera