måndag, februari 09, 2009

Lemon Posset/Citronkrämen utan gelatin

Lemon Posset är en krämig efterrätt med engelskt ursprung. Syrlig och frisk och mycket enkel att laga till. Den innehåller bara tre ingredienser - grädde, socker och pressad citronsaft. Det behövs inga ägg och inget gelatin.

Lemon Posset

Grädden ystar sig när den kommer i kontakt med syran i citronsaften. Kaseinet koagulerar. Det kan fås att stelna på minst två sätt. Antingen genom tillsats av ostlöpe eller som här med citronsaft.

Konsistensen på Lemon Posset ligger någonstans mellan tjock vaniljkräm och pannacotta. Den är god att servera tillsammans med fruktsallad eller bär (gärna också med några småkakor vid sidan om) eller också fyller man ett färdiggräddat pajskal med krämen och toppar med bär. Perfekt som efterrätt efter en kryddstark måltid. Krämen bör göras en dag i förväg så att den hinner sätta sig ordentligt.


Välj helst citroner med tunt skal. De är saftigast. Undvik ljusa och grönfläckiga citroner. De är surare än citroner som har mörkare gult skal.

INGREDIENSER:
3-4 portioner

3 dl grädde
1 dl strösocker
saften från 1 stor citron
(ev. skalrasp för kraftigare citronsmak)


GÖR SÅ HÄR:
1. Koka långsamt upp grädden med sockret under omrörning.
2. Fortsätt koka i ytterligare tre minuter under ständig omrörning.
3. Ta kastrullen från värmen och vispa i citronsaften.
4. Smaka av blandningen och om den inte är syrlig nog för din smak lägg till skalrasp.
5. Vispa kraftigt tills krämen börjar tjockna så smått.
6. Häll sedan upp i glas, koppar eller små efterrättsskålar.
7. Låt stå i kylskåpet över natten så att krämen stelnar helt.

Slår man upp ordet "posset" i lexikon får man veta att det betyder "ölost" på svenska. Det är en urgammal "rätt" (snarare tjock dryck) som gjordes på kokhet mjölk, svagdricka (öl eller vin). Förr i tiden ansågs det vara en bra kur vid förkylning och även hjälpa mot sömnproblem.

4 kommentarer:

 1. Detta recept kommer jag spara bland favoriterna. Jag kommer garanterat att använda det inom en snar framtid. TACK! KRAMEN!

  SvaraRadera
 2. Mors Deka: Första gången jag gjorde krämen hade jag mina tvivel. Det lät för bra för att vara sant.

  Perfekt för äggallergiker. För vegetarianer är det ju också klokt att avstå från gelatin eftersom det utvunnits ur djurproteinet kollagen.

  SvaraRadera
 3. Jättebra recept när man har bara glutenallergiker och vegetarianer i hushållet. Mycket gott!

  SvaraRadera
 4. @Anonym: Trevligt att det är uppskattat. Det är underbart att det finns alternativ som fungerar och lemon posset blir minst lika bra som krämer med gelatin.

  SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...