måndag, juni 01, 2009

Smulpaj med Rabarber, Mango och Röda Vinbär

Rabarbersäsongen har varit i full gång en längre tid söderöver. Hos mig har den knappt börjat. För fyra veckor sedan låg det fortfarande ett snötäcke kvar på rabarberplantorna. Igår lyckades jag ändå skörda några ynka rabarberstjälkar. Det var på tok för lite för att det skulle räcka till en rabarberpaj. Att dryga ut rabarbern med annat blev nödvändigt om det överhuvudtaget skulle bli någon paj till efterrätt.

Frys och kylskåp inventerades och jag funderade. Hur skulle till exempel söt exotisk mango och syrligt kärva norrländska rabarber trivas tillsammans? Kanske ett omaka par. Kanske inte. Av fjolårets rödvinbärsskörd fanns fortfarande kvar lite grand i frysen som jag skulle kunna kombinera rabarbern med.

Matlagning blir ett sant nöje när man experimenterar med olika smaker, eller hur?

Smulpaj med Rabarber, Mango och Röda Vinbär













INGREDIENSER:
1/3 vardera av skivad rabarber, tärnad mango och röda vinbär (totalt ca 500 g)
1 dl strösocker
1 ½ msk potatismjöl

SMULDEG:
50 g skållad sötmandel
1½ dl ljust muscovadosocker
1 dl kokosflingor
3/4 dl havregryn
2 dl vetemjöl
150 g smör


GÖR SÅ HÄR:
1. Smörj en ugnssäker form lätt.
2. Skär mangofrukt i tärningar och rabarberstjälkar i bitar.
3. Fördela jämnt i formen tillsammans med röda vinbär.
4. Rör ihop strösocker och potatismjöl och blanda med frukt och bär.
5. Montera kniven i matberedaren och mixa sönder mandeln med muscovadosockret.
6. Tillsätt kokos, havregryn och vetemjöl.
7. Skär smöret i bitar, tillsätt det och mixa tills det bildas degsmulor.
8. Strö degsmulorna över bär och frukt.
9. Grädda i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter i 225°.

Hur blev slutesultatet? Suveränt tyckte både jag och de andra som åt den. Vinbärens färg och syrliga smak samverkade perfekt med rabarbern. Mangons smak försvann men den gula färgen fanns där som ett pikant inslag.

Muscovadosocker är ett smakrikt delikatessocker som är minimalt raffinerat. Det innebär inte att det är nyttigt även om det har kvar de vitaminer och mineralämnen som finns naturligt i rörsocker. Finns både ljust och mörkt. Det ljusa har en karamelliknande smak. Det mörka har en intressant smak som påminner om lakrits. Båda ger en aromatisk och fyllig smak men det ljusa är finare, mer allround och passar bättre i en pajdeg.

Muscovadosocker vill gärna bli hårt i påsen. Det kan man försöka förhindra genom att förvara sockret i kylskåpet i en glasburk med skruvlock på.

8 kommentarer:

  1. Mina är också alldeles för späda än, så jag väntar ett tag till. Spännande med mango i, det var någonting nytt!

    SvaraRadera
  2. Emma: Det passade bra eftersom Coop/Konsum hade halva priset på frukt och grönt, bl a mango som bara kostade runt 4,50/st.

    SvaraRadera
  3. Hej! Jag blir varm i hjärtat när jag läser din blogg. Jättesöt! Sköt om dig!

    Har du sett http://foodwishes.blogspot.com/ by the way? Han lägger upp alla sina videos på youtube.

    SvaraRadera
  4. Hej och tack Natta: Tyvärr har Foodwishes drabbats av "operation aborted message", dvs. sidan kan inte visas i Internet Explorer. Ett problem som många 'blogspottare' har drabbats av på sista tiden. Hittills har inte Blogger-teamet hittat någon lösning på det.

    SvaraRadera
  5. Mmmmm, rabarberpaj, speciellt farmors, det är sommar för mig :D

    SvaraRadera
  6. Hej Hanna: Min farmor hade nog aldrig hört talas om paj. Däremot tillhör rabarberkräm och soppa mina barndomsminnen.

    SvaraRadera
  7. Vad god pajen ser ut att vara. Måste nog testa den bara jag få några röda vinbär.

    SvaraRadera
  8. Pernilla: Prova istället med svarta vinbär om du har det. Muscovadosockret i pajdegen är en höjdare - brunt socker som inte är lika bearbetat som vitt socker och inte heller lika sött.

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...