Det är en smaksak hur man vill ha köttet stekt. Rött 55°, medium 60°, eller välstekt 65-75°. När köttet steks vid hög ugnstemperatur blir steken rosa i mitten och torr ut mot kanterna. Vid låg ugnstemperatur blir steken saftig och rödrosa ända ut mot kanterna.
Det svåraste är att kunna skära köttet i tunna skivor En riktigt vass kniv är A och O om man inte har skärmaskin (elektrisk står på min önskelista).
INGREDIENSER:
På buffébord till 8-10 personer
1 kg putsat benfritt nötkött, t ex fransyska
salt och peppar
MARINAD:
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl kinesisk soya
1 dl balsamvinäger
2 msk persillade
GÖR SÅ HÄR:
1. Sätt ugnen på 115°
2. Klappa in rikligt med salt och peppar runt om.
3. Lägg över köttet i en ugnspanna och stick in köttermometern.
4. Stek tills termometern visar önskad temperatur.
5. Låt steken svalna i 10 minuter och gör under tiden i ordning marinaden.
6. Lägg steken i dubbla plastpåsar, häll över marinaden och förslut.
7. Massera in marinaden, marinera i minst 12 timmar - helst längre tid, vänd påsen flera gånger.
Persilja och vitlök förekommer i många recept. När de två hackas och blandas ihop kallas mixen för persillade. Den blandningen användes enbart som snigelsmörkrydda på 1970-talet. Men persillade kan användas som krydda till närapå allt i matväg - i sallader, marinader och såser, till grönsaker, potatis, kött, kyckling och fisk med mera....
Santa Maria har kryddblandningen i sitt sortiment. Den innehåller en hel del salt men i övrigt är det bara vitlök och persilja i burken. Inga smakförstärkare eller andra tillsatser. Om den slätbladiga persiljan i kryddodlingen behagar växa till sig längre fram i sommar kan jag göra egen persillade. I sin enklaste form görs den så här:
- Hacka en näve slädbladig persilja fint.
- Hacka en eller ett par vitlöksklyftor.
- Mixa ihop de två.
Hej Kocken, det blir intressant. Jag antar att du med allt menar precis allt.
SvaraRaderaSv: Nej brödet håler faktiskt ihop riktigt bra :)
SvaraRaderaDet där såg förresten riktigt gott ut!
Hej M, OK, då vet jag. Annars brukar ju bröd som innehåller grahamsmjöl smula väldigt lätt.
SvaraRaderaTack för din kommentar:)
SvaraRaderaJag har aldrig gjort på svartvinbärsblad, men nån gång ska vara den första:)
Hej Maria, Den bladdrickan måste du prova att göra. Den är så god och luktar så gott.
SvaraRaderaGott det ser ut!
SvaraRaderaLäste förresten hos lata mamman att du också väntar på rabarberna. Visst är det irriterande! Det vimlar ju av recept just nu på bloggarna, men snart så :)
Hej Emma: Rabarberna kommer så sakteliga och jag har gjort en paj idag. Den finns på bloggen imorgon.
SvaraRadera