måndag, september 28, 2009

Färskpotatis med smör, dill & vitlök

Mörk och kylig är hösten. Men det är också en tid som har sina ljusa sidor. Det är då man får skörda det som såddes i våras. Hur angenämt är det inte att få riva upp potatisblasten i potatislandet och se att av en enda potatis har det blivit 10-15 stycken härligt goda ekologiska potatisar.

På sina håll frös potatisblasten redan i mitten av augusti, men hos mig har den klarat sig fint och fått behålla sin gröna färg. Därför har potatisarna fortsatt att växa under september månad.

Nyupptagen potatis

Cultra tror jag sorten heter. En allroundpotatis som ger hög avkastning. Mycket god smak och konsistens. Alla potatisarna är inte fullstora. En del är mycket små. Det spelar ingen roll i det här receptet. De små får förbli hela. Stora potatisar däremot kan tärnas, skivas eller klyftas.

INGREDIENSER:
4 pers

500 g små färskpotatisar
2 tsk salt/liter vatten
50 g smör, smält
1 knippa dill, finhackad
2 vitlöksklyftor, pressade


GÖR SÅ HÄR:
1. Sätt på en kastrull med vatten och salt.
2. Tvätta potatisarna rena från jord.
3. Lägg i de oskalade potatisarna när vattnet kokar.
4. Låt koka upp och sjud under lock på medelvärme tills de är "al dente" .
5. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av.
6. Smält smöret i en traktörpanna, lägg i vitlöken och dillen.
7. Sväng runt potatisarna i smöret.
8. Servera på direkten.

Kokt färskpotatis med smör, dill & vitlök

Visst kan man äta sig mätt och belåten på så god potatis. Hos oss vankades det hemgravad laxöring som tillbehör. En delikatess så god som någon och som får potatisarna att bli lyxmat.

Vare sig man vill eller inte, har den här hurtfriska norska barnvisan från 1980-talet en viss tendens att fastna på hjärnan.

"Ja, ta en potet!"

2 kommentarer:

  1. Håller med. En god potatis slår det mesta!

    SvaraRadera
  2. @DennisMat: Jag lyssnade på en föreläsning för många år sedan. Det var en dietist som pratade om mat och vad små barn bör äta. Hon rekommenderade smörmosad kokt potatis som första fasta föda till små bebisar i stället för att köpa de färdiga mosblandningarna barnmat på burk.

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...