måndag, november 16, 2009

Köttfärsrullader till middag

Köttfärsrullader är exempel på gammaldags husmankost. Lite krångligare än att rulla köttbullar men väl värt besväret om man vill variera köttfärsen. Rulladerna kan fyllas med valfritt innehåll - ost, skinka, grönsaker, örter, oliver, svamp eller vad man nu har till hands. Det finns hur mycket som helst att välja på.

Köttfärsrullader i stekpannan












Gömd inne i de här rulladerna finns en fyllning av Bostongurka.

INGREDIENSER:
4 personer

400-500 gram köttfärs
2 dl grädde
2-3 skivor dagsgammalt kantskuret smulat franskbröd
1 ägg
1½ tsk salt
1 tsk peppar

FYLLNING:
ca 1 dl Bostongurka

GÖR SÅ HÄR:
1. Slå grädden på brödsmulorna.
2. Låt det stå och svälla i minst 10 minuter.
3. Blanda köttet med blötlagt bröd, ägg, salt och peppar till en smidig färs.
4. Stek eventuellt ett smakprov
5. Bred ut färsen rektangulärt till en platt kaka på fuktad skärbräda.
6. Ruta upp och dela färskakan i 8 eller 10 rektangulära bitar.
7. Lägg en rågad tesked Bostongurka på varje köttfärsruta.
8. Rulla ihop till rullader och tryck till så att inga öppningar finns.
9. Bryn runt om i väl brynt smör och efterstek på svagare värme.

SÅS:
2 msk smör
2½ msk vetemjöl
3 dl mjölk
1½ dl vispgrädde
1 msk kinesisk soja
½ tsk salt
½ krm peppar

GÖR SÅ HÄR:
1. Fräs smör och mjöl.
2. Späd med mjölk och grädde i omgångar under vispning.
3. Låt det koka upp mellan varje spädning.
4. Koka i ca 5 minuter på svag värme.
5. Smaka av med soja, salt och peppar.
6. Ringla en del av såsen över ruladerna, häll resten i en såsskål.
7. Servera med kokt eller pressad potatis, lingonsylt och kokt broccoli.

När man lagar färsrätter beror slutresultatet till stor del på köttets kvalitet. Otvivelaktigt får man den bästa färsen om man maler köttet själv, men hur många gör det nu för tiden? Är färsen för mager blir maträtten tråkigt torr. Alltför fet färs å andra sidan är odrygt eftersom det animaliska fettet i färsen smälter bort och ut i stekpannan.

Jag hyser som regel ingen oro över den färdigmalda, plastförpackade färsen från butikens kyldisk även om det kan finnas anledning att känna skepsis ibland. Som konsument kan jag ju inte avgöra om färsen är av bra eller dålig kvalité förrän vid tillagningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...